SKROTAS. Staden lägger ner planerna på en ny SOS-central dit bland annat Kungsholmens brandstation skulle flytta. Foto: Illustration White arkitekter

Kungsholmens brandstation blir kvar - staden skrotar SOS-centralen

Glöm alla idéer kring Kungsholmens brandstation i den närmaste framtiden. När staden nu skrotar planerna på en ny samverkanscentral ser brandkåren ut att bli kvar på Hantverkargatan.

  • Publicerad 15:13, 16 apr 2015

Prislappen på cirka två miljarder blev för dyr och det var för få intresserade av att hyra lokalerna. Därför lägger nu staden ner planerna på en stor samverkanscentral vid Lindhagensgatan, rapporterade DN först i veckan. Istället ska Trafik Stockholm flytta till Trafikverkets lokaler vid Centralen samtidigt som Johannes Brandstation ska innehålla "en förstärkt samordning mellan blåljusaktörer" enligt ett pressmeddelande från staden.

För Kungsholmens brandstation som skulle ha flyttat in i det nya huset innebär det att de ser ut att blir kvar på Hantverkargatan - åtminstone inom den närmaste framtiden.

– Det är det som gäller framöver. Vi kommer få nya utredningsdirektiv kring hur samverkans-funktionerna ska organiseras och så få vi se vad de utredningarna visar, säger fastighetsdirektören Juan Copovi-Mena.

Därmed är det ajöss med de idéer, som deli, kulturhus, idrottshall eller hotell och restaurang, som kommit kring huset sedan brandkårens flyttplaner blev offentliga.

LÄS MER HÄR: "Brinnande intresse för brandstationens framtid"

Kvar av de storslagna planerna med samverkanscentral, takpark och kommersiella lokaler är en tomt på Lindhagensgatan som nu staden troligen ska försöka sälja. Men det lär inte bli till bostäder.

– Jag tycker för min del att det finns för många regler som försvårar bostadsbyggande. Men just den här platsen är olämplig, betonar Ingela Lindh, biträdande stadsdirektör till Dagens Nyheter.