FESTFIXARE. Anton Surtell, Axel Ohlsson och Simon Ramn Alenius på Sixten & Frans siktar på att göra årets Neighborhood Crush "större och bättre". Foto: Mikael Andersson

Kungsholmens gatufest blir "större och bättre" – 15 000 pers väntas

Två dagar och längre öppettider. Kungsholmens gatufest Neighborhood Crush ska bli fetare än någonsin och laddar med mer krog, matmarknader och ett av landets ledande hip-hop-kollektiv.

  • Publicerad 11:20, 20 apr 2016

Förra året blev en succé. Runt 6 000 personer var på Fridhemsgatan under Neighborhood Crush för att hänga, äta, dricka och lyssna på musik. Nu laddar arrangörerna Sixten & Frans om igen. Och det rejält. I år utökar man till två dagars gatufest om en dryg månad, den 27-28 maj.

LÄS ÄVEN: Succén tillbaka - här är gatufesten som ska liva upp Kungsholmen

I år dessutom en timme längre, till klockan 23, i och med stadens nya regler för uteservering.

– Det känns jättekul. Det kändes som att det var lite väl mycket att rodda med för bara en dag, säger Anton Surtell på Sixten & Frans.

– Många har velat att vi kör två gånger per år men det blir för stor apparat om vi dessutom ska driva restaurang. Men i år försöker vi utnyttja ytan bättre, bland annat med fler barer. Ledordet är större och bättre, säger kollegan Axel Ohlson.

"Håller hårt i det lokala"

Ytan är densamma som tidigare, Fridhemsgatan mellan Fleminggatan och Alströmergatan, men det ska kännas större genom en del ommöbleringar enligt gänget bakom festen.

LÄS ÄVEN: "Gatufesten blir en förberedelse till en gågata"

Förutom krog med sittplatser och flera barer på gatan väntar precis som förra året mängder av aktiviteter som ölbryggning, matmarknader, tatuerare och barberare, signerat mestadels lokala företag.

– Vi vill hålla hårt i det lokala, att det här ska vara något som våra kvarter får dra nytta av, säger Anton Surtell.

Mycket musik

Även i år kommer det att bli mycket musik under båda dagarna i form av en livescen och dj:s. Det är mestadels okända band enligt arrangörerna men de nämner också att där finns hip-hop kollektivet Respect my hustle, RHM, som bland annat har Adam Tensta och Silvana Imam under sina vingar. Men exakt vilka som kommer till Fridhemsgatan är oklart.

– Vi får se vilka som de kommer att skicka. Men jag tror att de totalt vann 13 grammisar så det kommer att bli väldigt spännande, säger Axel Ohlson.

Målet är att locka runt 15 000 personer till festen under de två dagarna.

– Förra året hade till exempel både Tjoget och Häktet också dagfester samtidigt som oss, det visste inte vi, men det spelade ingen roll. Vi hade fullt ös här ändå, säger Anton Surtell.

Det här är Neighborhood Crush

Var: Fridhemsgatan, mellan Fleminggatan och Alströmergatan. Den delan av gatan stängs av för biltrafik.

När: 27-28 maj, fredag 14-23, lördag 12-23.

Hur: Håll utkik på facebook och Neigborhood Crush, ett event kommer läggas upp inom de kommande veckorna.

Det här kommer finnas:

Restaurang med cirka 200 sittplatser på gatan

Fem barer varav en cocktailbar

Flera olika matmarknader

Ölbryggning

Tatueringsstudio

Barberare

DJ:s (Fabio & Stef)

Livescen

För den fotbollsintresserade ska det även gå att se Champions League-finalen på plats.

Visa merVisa mindre