Eiraskolan, Klastorpskolan, Kungsholmens grundskola och Rålambshovsskolan har eller ska byggas om för att ta emot fler elever. Foto: Stockholmdirekt

Kungsholmens grundskolor saknar platser till alla elever

En ny skola försenas med flera år och redan nästa höst fattas det bänkar åt alla barn på Kungsholmen. Nu utreder staden hur de ska få plats med alla elever.

  • Publicerad 14:00, 3 jul 2017

Trycket på Kungsholmens kommunala grundskolor är stort. För stort.

Som Vårt Kungsholmen nyligen kunde avslöja har Kungsholmens grundskola redan blivit för liten då två förskoleklasser tvingas gå i externa lokaler, och bland annat äta på högstadie-delen, i två år.

Utbyggda skolan redan för liten – sexåringar tvingas till högstadium

Det scenariot ser ut att upprepa sig redan nästa år.

Utbildningsförvaltningen flaggar nu för att det saknas platser för F-3-klasser på Kungsholmen enligt deras senaste prognoser.

– Ja, vi bedömer att det behövs lokaler utanför nuvarande skolhus. 2018 behövs lokaler för ytterligare två grupper, säger Thomas Eriksson, biträdande enhetschef på lokalavdelningen vid utbildningsförvaltningen.

Staden håller just nu på att utreda vilka åtgärder som ska sättas in för att få plats med alla elever, om det till exempel ska hyras in fler externa lokaler. Utredningen ska vara klar i höst.

Men det är inte allt.

Kommande år planeras för flera utbyggnader av skolorna i stadsdelen. Dessutom ska nya skolor startas upp, som Konradsbergsskolan som kör igång nästa höst.

Men en planerad och efterlängtad skola som nu blir ytterligare försenad är den som ska byggas vid Stadshagen. Det nya budet för när F-6-skolan, som ska ha plats för cirka 650 elever, ska stå klar är 2025, enligt stadsbyggnadskontoret. Anledningen är att detaljplanearbetet i området dragit ut på tiden.

– Vi är beroende av detaljplanen i och med att skolan ingår i den. Tar det tid med bostadsbygget så tar det tid för skolan att bli klar också. Dessutom är vi känsliga för överklagningar som kan komma in, säger Thomas Eriksson.

Grundskolechefen Gunnar Wohlin beskriver elev-läget kommande år som ”tajt” men säger att de kollar på olika varianter och att om sökläget ser ut som i år så kommer de fixa att ge alla platser.

Hur ser du på att den nya skolan nu försenas, dessutom i området där elevantalet växer som mest?

– Det är klart att det hade varit önskvärt om skolan hade stått klar tidigare. Men nu är läget som det är och vi får lösa det helt enkelt, säger Gunnar Wohlin.

Planerar ni för att bygga paviljonger som en lösning på platsbristen?

– Som det ser ut idag kommer vi klara det utan paviljonger, men det beror på sökläget. Jag utesluter ingenting eftersom vi måste lösa situationen.
 
Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) beklagar att byggprojektet dragit ut på tiden.

– Dessvärre har det blivit en försening för hela området som också drabbar skolan. Det är naturligtvis olyckligt men vi vet att stadsbyggnadskontoret nu jobbar hårt för att skolan ska komma igång så snart som möjligt, säger han.
 
 

Stadens plan för att få plats med eleverna

Eiraskolan: + 100 platser genom att bygga om kök och matsal och multiarena. Klart 2021.

Essingeskolan: Ska utredas om det går att utöka kapaciteten men oklart när.

Klastorpsskolan: +60 elever. Kök, matsal och gymnastiksal ska renoveras. Klart 2019.

Konradsberg: + 800 elevplatser. En ny grundskola. Startar hösten 2018. Skolan utökas stegvis och begränsas till årskurs 4-9 samt gymnasium.

Rålambshovsskolan: + 350 elevplatser. Möjligheten till att bygga om kök och matsal för att öka antalet elever utreds. Utredningen ska vara klar i år. Byggstart oklar.

Externa lokaler: Utredning om inhyrning i lokaler för F-3 klasser. Enligt prognos saknas platser från och med 2018. Utredningen ska vara klar i höst.

Stadshagsklippan: + 650 elever. Ny grundskola. Oklart när den kan stå klar då detaljplanearbetet försenats.

Källa: Utbildningsförvaltningen och SISAB.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58