Kuratorns metod - snack med alla

Kuratorn Peter Svanberg har prisats för sitt arbetssätt på Fribergaskolan i Danderyd. Här berättar han hur han gör för att ingjuta förtroende bland eleverna, och vad han tycker är allra viktigast.

  • Publicerad 13:44, 17 jan 2018

Sedan årsskiftet 2011-2012 Peter Svanberg arbetat som kurator på högstadieskolan Fribergaskolan. Nyligen tilldelades han ett stipendium av Danderyds kommun på grund av hans arbetssätt, något som bland annat innefattar att han har samtal med samtliga elever som börjar på skolan.

– Jag ska vara tillgänglig och vara en levande person för eleverna. Det handlar om att skapa en första kontakt och att jag finns här under deras högstadietid. Den nya modellen, i och med att skolan är såpass stor, är att jag bjuder in elever tre och tre, säger han och fortsätter:

– Då pratar vi om vad de har för erfarenhet av kuratorer och vad de kan få mig.

Inte bara en skäggig man

I hans egeninredda arbetsrum hänger det affischer från Star Wars, Rocky och på David Bowie. Anledningen? Att visa att han också har varit 13 år.

– Om en elev som börjar sjuan kommer in här och ser en skäggig man i 50-års åldern så tror jag det kan vara avväpnande att visa att jag också varit ung, det ska vara så personligt som möjligt, säger han.

Peter tycker att synen på vad en kurator är och gör har förändrats med tiden. När han gick i högstadiet berättar han att det var otänkbart att gå och prata med någon kurator.

– Känslan var att "det skötte man själv". På den tiden var det bara skumt att överhuvudtaget ha samtal eller få psykiatrisk hjälp. Det var bara negativa känslor med kuratorer.

– Sedan 2011 så finns det en lag att alla skolor ska ha tillgång till en kurator. Och när jag började här fanns det fyra kuratorer inom grundskolan, idag är vi tio.

"Sätta ner foten"

Peter har arbetat som socionom under 26 år, och de senaste elva åren har han arbetat inom skolan. Då måste han hänga med i ungdomarnas utveckling.

– Utvecklingen går ruskigt fort. En sak som jag reagerar på är spårkbruk i sociala medier. Där kan det förekomma kränkningar och trakasserier som vi har nolltolerans mot i skolan.

– Jag tycker det är synd att det finns acceptans bland ungdomar att använda sånt språk på nätet. Där är det vi vuxna som har en uppgift att sätta ner foten.

För Peter handlar det om att vara ett känt ansikte på skolan och få elevernas vardagliga skolliv att fungera, oavsett elevens skäl till att vilja prata med honom.

– En elev minns jag väldigt tydligt. Efter många långa år av samtal så kom eleven fram till att våga könskorrigering, då känner man verkligen att den personen givit en förtroende.

– Det är roligt om jag går ner till Mörby centrum och stöter på någon gammal elev när jag tränar på Friskis och den minns mig som en bra vuxen. Jag tror att sociala relationer mellan eleverna och personalen är väldigt viktigt.

Peter Svanberg har arbetat som socionom i 26 år och de senaste åren som kurator på Fribergaskolan i Danderyd. Foto: Kevin Wedin

Peter Svanberg

Ålder: 52

Bor: Rotebro

Yrke: Kurator på högstadieskolan Fribergaskolan i Danderyd

Utbildning: Socionomutbildning

Vill: Främja den sociala relationen mellan skolans elever och personal

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09