Södra sidanbo. Rostem Akman växte upp i Alby och bor i Flempan nu. ”Det har gett attityd. Jag var aldrig någon tuffing, men om man inte står upp för sig själv blir man uppäten. Och jag märker det i ringen. Jag tar aldrig skit, blir aldrig rädd för den jag möter”, säger han. Foto: Claudio Britos

Kurdimus Prime vill sänka Monstret i första ronden

Den 19 maj möter Rostem Akman en snubbe som kallar sig själv för Monster. Töntigt, tycker han. ”Jag kommer sänka honom i första ronden”.

  • Publicerad 13:39, 16 maj 2018

–Lägg mer press på honom Rostem!

Det är tisdagskväll och tio par människor rullar runt på mattan på Kampsportstadion. Rostem Akman vrider runt sin motståndare, sätter sig på honom, måttar några slag.

– Det är här jag är som starkast, därifrån jag slår ut folk, säger han.

Han kom nyss hem från ett träningsläger på Island. Nu tränar han två gånger om dagen inför stora fightdagen. Den 19 maj kliver han upp i Superior Challenges ring på Cirkus. I vägen för hans tredje proffsvinst står brasilianaren Holivan ”Monstro” Vieira.

Men att möta någon som kallar sig Monstret är inget Rostem Akman bryr sig mycket om.

– Det är bara töntigt. Alla som kallar sig själva för ”Pitbull” och ”Hitman”... Vi är inte 15 och ska låtsas vara tuffa, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den 19 maj stiger Rostem "Kurdimus Prime" Akman in i buren på Superior Challenge. "Han kommer gå in aggressivt, och jag kommer kontra med stående hårda tekniker. Jag tror jag kommer sänka honom i första ronden". Foto: Claudio Britos

– Men det känns bra inför matchen, jag är i bra form och har tränat bra. Jag har inte kollat in honom så mycket, men mina tränare har det. Jag lyssnar på dem och bara kör.

Hur tror du att fighten kommer gå?

– Vi går in, hälsar på varandra och börjar känna av varandra lite. Han kommer gå in aggressivt, och jag kommer kontra med stående hårda tekniker. Jag tror jag kommer sänka honom i första ronden.

Växte upp i Alby

Rostem Akman växte upp i Alby och var mest inne på fotboll. Fram till att hans bror visade några klipp från den japanska MMA-turneringen Pride när han var 15.

– Det var ett rent slagsmål! Det var slag och sparkar på marken, det var så brutalt. Och samtidigt som det var obehagligt var det något som fascinerade mig. Jag började med den ryska kampsporten sambo, eftersom det var det Fedor (Emelianenko) som var bäst på den tiden, höll på med. Jag fastnade på en gång och släppte fotbollen helt.

Vad var det du fastnade för?

– Att det är en kamp mellan två män, där den bästa vinner. I buren spelar det ingen roll om man är läkare, gangster eller luffare, den mest dominanta vinner. Jag älskar att tävla och det här är den ärligaste formen av tävling.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och Rostem har vunnit – många många gånger. Under amatörkarriären plockade han hem SM- och EM-guld med svenska MMA-landslaget. Av 26 matcher vann han 23. Hittills i proffskarriären har han två vinster bakom sig.

– Mamma är glad och stolt. Hon har inte riktigt hajat vad jag gör, men hon är glad att det går bra och har kommit på mina proffsmatcher. Mina syskon brukar vara jättenervösa inför matcherna, men hon är en kurdisk krigarkvinna, hon är kolugn, haha!

Foto: Claudio Britos

I buren spelar det ingen roll om man är läkare, gangster eller luffare, den mest dominanta vinner.

Foto: Claudio Britos

Men även om det går bra, går det inte att leva på det än. Vid sidan om träningen jobbar Rostem som kontaktperson för ungdomar, han vill hjälpa dem och ge tillbaka, och som vakt på en nattklubb. MMA:n hjälper i båda.

– Jag bryter lätt barriären hos unga, de tycker att det är coolt och man får snabbt en bra relation. Som vakt försöker jag istället prata igenom konflikterna – jag slåss ju varje dag, jag behöver inte göra det på jobbet också, skrattar han.

Målet? UFC såklart. Högsta ligan.

– Jag siktar på att vara där om två år. Och jag ska inte bara komma dit, jag ska etablera mig och bli mästare.

Rostem ”Kurdimus Prime” Akman

Ålder: 26 år.

Bor i: Flemingsberg.

Uppvuxen i: Alby.

Aktuell med: Möter Holivan ”Monstro” Vieira på Superior Challenge 17 den 19 maj.

Viktklass: -77,1 kg.

Slåss för: Fightzone Stockholm/Kampsportstadion.

Bedrifter: 2-0-0 proffessionellt. 23-3-0 som amatör. SM-guld 2014 och 2015, EM-guld 2015 och 2016, VM-brons 2016 (alla i amatör-MMA).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.