Kurdisk modevisning i Tensta

Den nionde december är det kurdisk modevisning i Tensta – med lite annorlunda modeller. – Vi ville gå ifrån föreställningen om hur modellen ska vara, säger Anna Ahmad, som är en av arrangörerna.

  • Publicerad 07:15, 1 dec 2018

Det började när Anna Ahmad skulle hämta lite kläder från en affär i Akalla. När hon såg alla fina tyger kände hon att hon ville göra något av det. En kompis kom med idén att de borde ordna en modevisning.

Det ena ledde till det andra, och nu är tanken på väg att bli verklighet. Den nionde december klockan tre hålls det kurdisk modevisning på Tensta träff. Bakom modevisningen står Anna Ahmad och hennes kompisar, som ville skapa något positivt i området.

– Vi gör det på helt frivillig bas, så vi försöker hålla kostnaderna nere, berättar hon.

Det mesta sker ideellt. Tjejen med affären i Akalla designar ungefär hälften av kläderna – resten skrapar gruppen ihop från kompisar och liknande. DJ och artister jobbar gratis. Hamnar kostnaderna för evenemanget på plus minus noll arrangörerna nöjda. Blir det något överskott går det till välgörenhet.

– Vi skulle vilja ge lite till Alvik bibliotek. Vi vet att de har det svårt.

Gruppen ville skapa en lite annorlunda modevisning, och har därför tre grupper med modeller. Barn, tonåringar och så en grupp med 40-50-åringar.

– Vi ville gå ifrån föreställningen om hur modellen ska vara.

En annan annorlunda twist är att mellan modellerna kommer det att vara uppträdanden med harpa – och folkdans.

Och konceptet verkar ha varit framgångsrikt.

– Det har varit jättestort intresse. Många har hört av sig från hela Sverige och vill komma hit.

Tyvärr har intresset inte avspeglat sig i biljettförsäljningen riktigt än.

– Vi har sålt ungefär 50 av 200 biljetter. Jag hoppas att vi säljer i alla fall hundra stycken – då är vi nöjda, avslutar Anna Ahmad.