Bredängsbon Halmat Mohammad skulle för andra året i rad styra upp Jakobsberg gårds Newroz-firande. Så blir det inte nu. Foto: Claudio Britos

Kurdisk nyårsfestival ställs in

Förra årets Newrozfirande på Jakobsbergs gård blev minst sagt lyckad. Nu hade Halmat Mohammad, ordförande i Landets kulturförening och arrangör av festen, hoppats på att upprepa succén. Men på grund av coronaviruset ställs evenemanget in.

  • Publicerad 09:00, 14 mar 2020

– Det kom så otroligt mycket folk, över 700 besökare, förra året. Efterfrågan har varit enorm, säger Halmat Mohammad, ordförande i Landets kulturförening, som ordnade firandet på Jakobsbergs gård i Bredäng förra året.

Tanken var att fira in det kurdiska nyåret med tänd brasa, levande musik och presenter till barnen. Men på grund av regeringens förbud mot evenemang som rymmer mer än 500 personer måste det ställas in.

– Det är jättetråkigt, men vi tog det beslutet igår, att ställa in firandet. Kanske kommer ett firande senare, eller att vi gör mindre evenemant med mindre personer, men vi vill inte bidra till oro just nu, säger Halmat Mohammad.

Newroz, som betyder ”ny dag”, på bland annat kurdiska och persiska, är en zoroastrisk tradition som firas av kurder i hela världen. Man välkomnar våren och det nya året, som inleds mellan 18 och 22 mars.

Viktiga delar av firandet är att samlas och tända en eld. Elden symboliserar ljus och renhet, och tänds i protest mot den onda ärkedemonen Ahriman. Enligt tradition ska man också – bokstavligt – hoppa över elden.