Ålder. Kurt Hellsen tycker inte att åldern är något problem när man vill hoppa fallskärm. Foto: Mikael Söderberg, Fallskärmscenter

Kurt fick fallskärmshopp i 90-årspresent

Kurt Hellsen fick sitt livs första fallskärmhopp i 90-årspresent. I helgen genomförde han sitt livs andra tandemhopp.

  • Publicerad 11:20, 30 aug 2019

Lite skräckupplevelse är det, vilket samtidigt är en kick.

Sundbybergaren Kurt Hellsen, 91, har vid många tillfällen stannat till vid Gryttjom Airport på väg till och från föräldrahemmet i Tierp.

– Han hade länge sagt att han vill hoppa och när morfar fyllde 90 gick vi i familjen samman och köpte ett hopp, berättar barnbarnet Helena Sjöborg.

Debuthoppet gjorde Kurt Hellsen 2018 över just Gryttjom.

– Jag tvekade aldrig. Det var en kick i baken och jag hade ju närt drömmen i många år.

I lördags var han tillbaka på ett flygfält. I Västerås. Flera i familjen skulle hoppa och Kurt var inte nödbedd när han tillfrågades om att göra sitt livs andra tandemhopp.

Sjöman i två år

– Jag har alltid varit äventyrlig, säger han och berättar att det var äventyrslystnad som gjorde att han under två år testade att arbeta som sjöman på Atlanten och Stilla havet.

Han räknar upp Fiji och andra paradisöar han gått i land på, men minns även tuffa väderförhållanden.

UTHOPPET. Med Västerås 4 000 meter under sig lämnar Kurt Hellsen planet och han ser det som "en kick". Foto: Mikael Söderberg, Fallskärmscenter

I samband med helgens instruktioner och påstigningen blev Kurt haffad av en annan äventyrare och idrottsman, Aron Andersson.

Aron kom till planet med sin rullstol, Kurt med sin rollator.

– Han tyckte att det var festligt och vinkade till sig en fotograf. Jag har problem med fötterna och balansen, annars är jag frisk och tycker inte att min ålder har betydelse. Jag upplever inte att jag är tokig som några säger.

Skräcken ger en kick

– Det var trångt i planet. Långbänken var full och några satt på golvet, men så var vi uppe på 4 000 meter och jalusin drogs upp.

Vad känner du på 4 000 meters höjd med benen utanför ett plan?

– Jag vet inte. Jo, lite skräckupplevelse är det, vilket samtidigt är en kick.

I sitt debuthopp över Gryttjom upplevde Kurt mer frihetskänsla. Nu fick han inte ut armarna som han önskade. Å andra sidan var utsikten bättre.

– Västerås, Mälaren, fantastiskt väder.., säger Kurt Hellsen som uppskattade guidningen på vägen ner.

Blir det fler hopp?

– Det vet jag inte. Jag är 92 och ett halvt nästa sommar, säger Kurt Hellsten.

LANDNING. Efter drygt fem minuter i luften landar Kurt Hellsen. Foto: Privat

KÄNDISMÖTE. Aron Andersson ville ha en bild tillsammans med Kurt Hellsen. Foto: Privat

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Nu går buss 113 som vanligt igen

Nyheter Vägarbete försvårade pendling Busspendlingen blir lättare för passagerare som åker med linje 113. Fem tidigare stationer har nu börjat återanvänds.fredag 24/1 11:30
Stockholm Direkt