Spökjakt. Molly Garmén, William Skrtic Junbring och Hedda Åkerlund berättar om en kuslig upplevelse på Äppelviksskolan. Foto: Mikael Andersson

Kusliga vålnader och kraftiga energier på Äppelviksskolan

Stämmer ryktet att Äppelviksskolan är hemsökt? I det senaste numret av skoltidningen Milo har reportrarna tagit med det paranormala teamet Laxton Ghost Sweden dit en natt för att ta reda på det.

  • Publicerad 15:10, 20 mar 2020

I kameran som sitter i aulan börjar det helt plötsligt susa massor med orber.

En mörk januarikväll var Hedda Åkerlund, William Skrtic Junbring tillsammans med läraren Jesper Stridbeck på plats i skolan för att ta emot spökjägarteamet Laxton (se faktaruta), och mediet Andreas Österlund.

– Det var flera skolor som hade frågat dem om de kunde komma, men de nappade på vår idé, säger Hedda.

För att ta reda på om skolan är hemsökt eller inte använde spökjägarna sensorer och kameror som sattes upp i delar av skolan där man hört att det spökas en del. Redan vid riggningen börjar deras walkie talkies att spraka, och en arg röst skriker "Get out of here!".

Milos reportrar återberättar för BrommaDirekt hur mediet börjar går runt i den nedsläckta skolan. De själva och spökjägarna Laxton sitter i lärarrummet och följer honom via övervakningskamerorna.

– I kameran som sitter i aulan börjar det helt plötsligt susa massor med orber, de ser ut som dammkorn och gör ett mönster, säger Hedda.

I samma stund som det flimrar för kameran går plötsligt rörelselarmet vid vaktmästeriet, trots att ingen varit där.

– Efteråt berättade mediet att han känt av något på scenen i aulan samtidigt som vi såg flimret i kameran, säger William.

Mediet bestämmer sig för att gå till vaktmästeriet där larmet gått, och börjar plötsligt känna att de har någon med sig. En ung flicka. Men hon säger ingenting.

Bevarat. Utanför NO-salen står ett glasskåp med en riktig barnhjärna. Foto: Mikael Andersson

Spooky. Skolan har ett riktigt kranium i en låda. Foto: Mikael Andersson

Hemsökt gammal bassäng

Äppelviksskolan är byggd på 40-talet, och vid gympasalen finns en gammal bassäng. Den är övertäckt med ett trägolv, men det finns en lucka ner till bassängen. Här har det ryktats om att ett barn drunknat. Mediet får kontakt med någon, en flicka som heter Felicia som ber honom följa med under luckan. Men det vågar han inte.

På vägen tillbaka händer något i korridoren vid sal 64. En aggressiv man med stark andenärvaro, som mediet säger heter Torsten, vill inte ha honom där. Mediet tror att Torsten inte är en lärare, men kanske en grovarbetare som hjälpt till att bygga skolan.

Milos reportrar följer med Laxton mot sal 64. Då börjar plötsligt ord visas på Laxtons spökdisplay. "Stairs. Up." står det och de hörs även genom en tillhörande högtalare.

– Men sen när vi ska gå in i salen så säger den "students". Det var lite läskigt, Laxton tänkte att det är för att det går elever i skolan, men vi tänkte att det var på grund av oss, säger William.

Hedda och William tycker det känns obehagligt och går tillbaka till lärarrummet. Senare berättar Laxton att energierna på deras spöksensorer försvann efter att de gick.

Under hela natten har Laxton filmat allt, det ska bli ett avsnitt på deras Youtubekanal. Kvällens spökjakt avslutas klockan fyra på morgonen.

Tror ni på spöken nu?

– Nja, men man trodde ju på det när man var där, säger Hedda.

– Jag tror nog mer på energier, men det var läskigt att vara där, säger William.

När BrommaDirekt senare besöker skolan, öppnar en gympalärare luckan till den gamla bassängen. Han säger att han började på skolan för 35 år sedan. Då var det han och en träslöjdslärare som la trägolvet över bassängen. Träslöjdslärarens namn? Torsten.

Lucka. Vid gympasalen täcker ett trägolv den gamla bassängen. Rykten går att ett barn har drunknat här. Foto: Mikael Andersson

Spökjakten

Reportrarna bakom artikeln heter William Skrtic Junbring, Tindra Ekholm, Hedda Åkerlund och Molly Garmén, och går i årskurs åtta.

Laxton Ghost Sweden består av Tony Martinsson och Niclas Laaksonen som är spökjägare och dokumenterar paranormal aktivitet i hemsökta hus och slott. De har även en serie på Dplay som heter Spökjakt.

Den som vill se avsnittet om Äppelviksskolan kan söka på "Spökjakt – Äppelviksskolan Bromma – Laxton".