Fastighetskontoret kommer inte att prioritera en försäljning av tomten där Lilla Stampan står. Foto: Mikael Andersson

Kvarnen i Spånga räddad – den här gången i alla fall...

Det blir ingen försäljning av tomten där väderkvarnen Lilla Stampan står – nu i alla fall. Fastighetskontoret har svängt och säger nu att de vill fokusera på andra projekt först.

  • Publicerad 11:56, 16 aug 2017

Vi gör alltid en kulturhistorisk inventering, utgör ett underlag för en framtida skötsel eller drift av fastigheten.

I våras skrev vi om Solhemsbon Margareta Gustavsson som bor granne med väderkvarnen Lilla Stampan. Hon hade fått besök från en tjänsteman på fastighetskontoret – som berättat att de ville sälja tomten där kvarnen står i dag.

Fastighetskontoret bekräftade att de undersökte möjligheten att sälja fastigheten –något som aktualiserat frågan om den oskyddade kvarnens framtid.

LÄS ÄVEN: Spångabor kraftsamlar för att rädda flera hundra år gammal kvarn

Politiker reagerade

Under våren har frågan engagerat boende, politiker och stadens skönhetsråd.

I maj la politikern Richard Bengtsson (L), en skrivelse i fastighetsnämnden för att få svar på vilka planer fastighetskontoret har för kvarnen.

I sitt svar skrev tjänstemännen på fastighetskontoret bland annat följande:

"Försäljningsprocessen inväntar den kulturhistoriska inventering av kvarnen som Stadsmuseet för tillfället genomför. Hur processen fortskrider avgörs när inventeringen har erhållits".

I samma utlåtande går det också att läsa att kvarnen bör säljas på öppna marknaden, med kvarnen inkluderad, eftersom det "inte finns någon strategisk anledning att behålla fastigheten". Kvarnen sägs bland annat vara "svår att hyra ut då den saknar el, vatten och avlopp".

"Kulturhistoriska värden"

I somras publicerades Stadsmuseet sin inventering av väderkvarnen. Där går att läsa att väderkvarnen är både sällsynt och att den har mycket stora kulturhistoriska värden.

– Lilla Stampan fyller framförallt ett pedagogiskt värde, till exempel i sin möjlighet att berätta om hur stadens livsmedelsförsörjning såg ut förr, säger Sebastian Ulvsgärd, bebyggelseantikvarie på Stadsmuseet.

Prioriterar andra projekt

Enligt Jonas Uebel, avdelningschef på fastighetskontoret, ska försäljningen nu skjutas på framtiden.

– Det har inte med inventeringen att göra – att kvarnen har ett kulturhistoriskt värde det har vi vetat om hela tiden. Varför vi väljer att skjuta på det nu, är för att det inte finns något beslut om att sälja kvarnen samtidigt som vi behöver prioritera andra projekt, säger han.

Kan de som oroat sig över kvarnens framtid pusta ut nu?

– Alla fastigheter som staden äger kan förändras över tid, oavsett om det är Östermalmshallen, en idrottsplats eller en kvarn i Spånga. Vi gör kontinuerligt bedömningar av hur vi ska utveckla fastigheter som går dåligt. Att kvarnen står tom är ingen lösning vi tycker är bra. Vi har runt 1 500 byggnader, någon garanti för att just den här för all framtid kommer vara kvar i stadens ägo kan jag aldrig ge. Till syvende och sist beror det på vad våra politiker vill göra.

LÄS ÄVEN: Striden om Solhemskvarnens framtid fortsätter – flytt ett alternativ

Stadsmuseet om Lilla Stampan

Lilla Stampan är en av fyra bevarade kvarnar i länet – och den, med marginal, äldsta i kommunen.

Kvarnen är ovanligt välbevarad och maskineriet är i stora delar intakt

Väderkvarnen är en av Solhem och Spångas äldsta byggnader och är omskriven av August Strindberg.

Källa: Digitala stadsmuseet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56