Kvarteret där tuben nästan stannar i vardagsrummet

Precis vid Brommaplans tunnelbanespår har ett nytt bostadskvarter vuxit fram. Vi knackade på hos de nyinflyttade i Bromma tracks och frågade hur det är att bo "nästan på spåret" och hur pepp de är på poolhäng på innergården.

  • Publicerad 17:02, 2 nov 2017

I projektet Bromma tracks bor man minst sagt kollektivtrafiknära. Här har 249 bostadsrätter vuxit fram mitt emellan Drottningholmsvägen och tunnelbanespåret vid Brommaplan. "De bor ju i princip på spåret" har varit mångas reaktion när de sett hur bostäderna tagit form, några av lägenheterna har sina fönster bara ett par meter från tunnelbanans spår.

Men är det verkligen så illa? Inte alls, menar flera av de boende när vi ringer på dörrarna en måndagskväll.

– Vill ni komma in och lyssna?, säger Linda Spolén som nyss flyttat in i en lägenhet tillsammans med sin dotter.

Vi kliver in och tittar ut över köerna på Drottningholmsvägen och vi hör – ingenting.

Less på att köa

Läget var aldrig något som oroade Linda Spolén, till och med flygplanen som passerar är snarare lite rogivande att se, menar hon. Istället var det just närheten till kommunikationer som var det viktigaste.

– Jag har bott på Ekerö och var less på att köa. Jag har testat allt, cykelpendlat och så vidare. Nu när jag bor här tjänar jag kanske en och en halv timme om dagen till och från jobbet, säger hon.

Kollektivtrafiknära. Bromma Tracks ligger nära spåren. Men inomhus är det tyst, lovar boende. Foto: Mikael Andersson

Pionjärer. "Vi har varit med sen första grushögen, tagit spadtag och allt haha", säger Peter Jihem. Här tillsammans med Juliana Jihem och barnen Diamond, 4 år, och Prince Michael 1 månad. Foto: Mikael Andersson

Hus för dummies gör succé i Ulvsunda slottspark

Läget var heller inget som oroade familjen Jihem som bor i dörren bredvid. Inne hos dem kan vi bara ana när tunnelbanan åker förbi.

– Vi planerade att hitta något större och gick in och såg det här Bromma tracks. Vi tänkte fan vad coolt, pool och allt. Så vi har varit med sen första grushögen, tagit spadtag och allt haha, säger Peter Jihem.

Poolen ja. Precis som att vissa lägenheter ännu inte är färdigbygga är heller inte poolen ännu på plats. Men till nästa säsong är det meningen att den ska stå klar.

– Jag är peppad, men lite nervös för hur det kommer bli. Vem kommer sköta den, och kommer halva Brommaplan komma hit och bada?, säger Peter Jihem och syftar på att det just nu är oklart för de boende på vilket sätt poolen kommer att inhägnas.

Han är inte ensam om att fundera över poolen.

– Poolen lockade ingenting, när jag såg den framför mig tänkte jag på såna här sjaskiga hotell i filmer där det ligger en döing och flyter, haha, säger Alexander Backlund som bott i huset i en dryg månad.

"Glad att man inte kör bil"

Ännu står det mesta nerpackat i flyttkartonger i den nybyggda tvåan. Valet att flytta kom efter att han passerat bygget i flera års tid på väg mellan jobbet i stan och ettan i Råcksta. Då var projektet redan slutsålt. Men många som köpt lägenheterna i första etappen valde att sälja på en gång utan att själva flytta in. Då var Alexander en av dem som slog till.

– Jag tänkte lite på hur huset låg. Men i och med att det är en rondell på ena sidan och Brommaplan på andra så kör folk inte så fort. Men man är väldigt glad att man inte kör bil när man ser hur det ser ut på vägarna, säger han.

Brommas unika villor: "Grannarna sa att det var det värsta de sett"

Bromma Tracks. Ett nytt bostadsområde som ligger mitt emellan Brommaplans tunnelbanespår och Drottningholmsvägen. Foto: Mikael Andersson

"I och med att det är en rondell på ena sidan och Brommaplan på andra så kör folk inte så fort", säger nyinflyttade Alexander Backlund om husens placering. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56