Elias Abouzabib serverar de klassiska förrätterna mixsallad och khachapuri. Foto: Linda Gren

Kvartershak i Skärmarbrink – i White Guide

Varje år koras Sveriges bästa restauranger i White guide. Inte många av Stockholmsrestaurangerna ligger utanför tullarna. Men i år lyckades ett georgiskt hak i Skärmarbrink komma in på ett hörn.

  • Publicerad 19:00, 15 mar 2018

Utifrån ser det ut som vilken kvarterspizzeria som helst, men Tbilisis Hörna är mer än så. För 1,5 månad sen fick delägaren Milad Jajo ett telefonsamtal. Det var White Guide som ringde och berättade att hans restaurang blivit nominerad till kroglistan.

– Jag blev förbryllad, det är inte så vanligt att restauranger som ligger i förorten är med på listan, säger Milad Jajo.

Trots att restaurangen inte vann är Milad glad att den uppmärksammades. Förutom en annons i guiden får de en skylt utanför där det står att de är rekommenderade av White Guide-juryn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tbilisis Hörna har ett brett utbud av kaukasiska rätter och är den första georgiska restaurangen i Stockholm. Specialiteten är mixsallad som är flera kalla röror och khachapuri, georgiskt ostbröd. Inne i restaurangen står flera långbord uppradade och georgisk musik spelar ur högtalarna. Klockan är fyra och än så länge är det tomt på gäster. Men vid sex brukar stället vara fullt.

– Idag har vi många bokningar, jag hoppas verkligen inte jag tvingas neka drop in-kunder, säger Milad.

På spaning efter Skärmarbrink (som inte finns)

Något för alla

Restaurangen lockar flera typer av gäster. När fotbollssäsongen drar igång är det många Bajenfans som tågar in för att tagga till inför matchen på Tele2, och ibland även en och annan djurgårdare. Men även par och familjer kommer till restaurangen för att äta. Milad skulle säga att 80 procent av gästerna är svenskar och resten rysktalande från forna Sovjet.

– Det jag älskar med svenskarna är att de är intresserade. Georgien är pärlan av Kaukasus och har en av världens äldsta matkultur. Här får vi en chans att visa upp vårt kulturella ursprung, säger Milad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förutom hörnet på Olaus Magnus väg driver de även Café Khachapuri på S:t Eriksgatan. För tillfället renoveras lokalen men öppnar igen till sommaren.

Vad händer nu när ni har etablerat er i White Guide?

– Nu tar vi det steg för steg. Vi har börjat med catering och renoverar på S:t Eriksgatan. Många har sagt att de inte vill att vi gör om lokalen till ett fine dining-ställe. Så det ska vi inte göra, vi låter maten och servicen tala för sig. Som Sokrates sa: tålamod är bittert men dess frukt är sött.

Nu byter SL tidtabell – så förändras trafiken

Nyheter Flera nyheter Imorgon, söndag 15 december, är det dags för SL att byta tidtabell.lördag 14/12 8:00

Stor marsch mot nedskärningar i vården

Nyheter Sjukvårdspersonal samlas i upprop efter senaste tidens varselvåg i Stockholm Efter höstens massiva varsel som lagts på akutsjukhusen i länet marscherar nu vårdpersonal från hela Stockholm i ett gemensamt protestupprop mot neddragningarna. ”Vi vill se ett slut på...lördag 14/12 7:30