Restaurangchef Cecilia Petrini tillsammans med Bim Eriksson som målat verket bakom dem. Foto: Anna Mellfors

Kvarterskrog på Söder satsar på konstvägg

På kvarterskrogen La Colline har konstnären Bim Eriksson fått en vägg att göra vad hon vill med. Men kaninduon hon målat ska strax målas över av en annan konstnär efter krogens nya koncept.

  • Publicerad 19:30, 29 maj 2019

Under året ska La Colline byta skepnad sex gånger. En i taget ska sex konstnärer ha sin givna plats i baren och låta ett verk växa fram på lokalens vägg för att sedan lämna över väggen till nästa på tur.

– Det här är både roligt och lite melankoliskt. Det blir sorgligt att se kaninerna gå, jag har blivit lite fäst vid dem, säger restaurangchefen Cecilia Petrini.

Enligt Cecilia Petrini är det här en ansats att ta tillbaka konceptet residenskonstnär – ett utbyte mellan konstnärer och staden, arbetsplatsen eller institutionen som förekommit i konstvärlden sedan 1800-talet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Mellan 8 och 11 på morgonen har jag målat under drygt en vecka, så stammisar har fått se förändringarna från dag till dag. Vi är så vana att se saker färdigpacketerade. Nu var det bara två stora färgfläckar i början, säger Bim Eriksson.

Residenskonst kan fungera som en form av praktikplats för konstnärer som får pröva att verka i en ny miljö med andra förutsättningar.

– Som konstnär är jag van att vara mycket själv, nu har jag gått till en restaurang och hängt med kockar och servering när jag målat. Dessutom har jag målat på en trävägg med rundade plankor där linjerna gått ned i de små vecken, säger Bim Eriksson.

Och La Colline är öppna för förslag på tänkbara konstnärer.  

– Det är fritt fram för konstnärer att ansöka om att få vara med och skapa restaurangen för en tid, säger Cecilia Petrini.