Vandaliserade. Mannen sparkade och slog av bilarnas backspeglar på Karlaplan av okänd anledning. Foto: Privat

Kvinna på Östermalm jagade bilvandal

Förra måndagen blev dramatiskt för en Östermalmsbo som agerade på eget initiativ och hjälpte polisen att få fast en man som vandaliserade bilar på Karlaplan. Hennes civilkurage får nu beröm av polis.

  • Publicerad 08:52, 12 mar 2018

I ett mejl till redaktionen beskriver kvinnan den dramatiska jakten och avslutar med en hyllning av sitt eget agerande: ”stort civilkurage och mod från mig själv”, skriver hon. Vi blir så nyfikna att vi ringer upp för att i detalj kolla vad som egentligen hände.

Det var i måndags som kvinnan, som vill vara anonym, var på väg till ett möte. När hon vid 14-tiden går på Karlavägen reagerar hon på att det smäller högt flera gånger. Eftersom det byggs en del tror hon att någon kanske slänger saker i en container. Men sedan ser hon vad som händer. En kille går och sparkar och slår av backspeglarna på ett flertal bilar som står parkerade.

– Han är väldigt aggressiv och våldsam. Det står ett tjugotal personer runt omkring och tittar, men ingen gör nåt. En man försöker säga till honom, men då ropar killen att han ska hålla käften, berättar läsaren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kvinnan blir så arg att hon springer efter mannen som är på väg ned i tunnelbanan. Hon bestämmer sig för att följa efter honom och slänger sig på samma tåg som honom. På T-centralen går han av och väl på perrongen ringer kvinnan sin tonårsdotter och berättar upphetsat att hon följer efter en man som vandaliserat flera bilar på Karlaplan. Dottern säger åt henne att genast ringa polisen. Polisen berättar att de fått flera samtal om händelsen och ber henne att fortsätta följa efter honom om hon vågar.

– Jag har polisen i luren hela tiden. På Hötorget hoppar han av, troligtvis för att han börjar ana oråd och är nojig över att någon följer efter honom, säger hon.

Beröms för sitt civilkurage

Mannen springer fram och tillbaka mellan uppgångarna och kvinnan följer hela tiden efter på avstånd. Till slut meddelar polisen i telefonen att de har en patrull på plats, och när hon kommer upp vid uppgången ser hon mannen stå mot väggen – polisen har fått fast honom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I polisbilen blir hon sedan förhörd om vad som hänt och får mycket beröm för sitt mod.

– Polisen sa att jag varit väldigt modig och haft ett enormt civilkurage. Det kändes som en självklarhet att jag skulle följa efter honom. Men det var lite konstigt att rusa vidare till ett möte sen efter allt som hänt.

Var du inte rädd?

– För mig kändes det som en självklarhet att följa efter honom. Dock var det förvånande att alla andra bara stod och glodde på när det hände, jag förstår att man kanske inte vågar ingripa men man kan ju lätt sätta ett krokben eller något, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58