Kallhällsbon Connie-Lee Clark lämnar glädjande stenar över hela Järfälla. Foto: Privat

Kvinnan bakom mystiska stenarna i Järfälla talar ut

Har du sett de färgglada stenarna som börjat dyka upp lite varstans i Järfälla? Bakom den glada stenaktionen står Kallhällsbon Connie-Lee – som hoppas att fler hakar på.

  • Publicerad 14:19, 25 aug 2017

Det var svårt att hitta ett sätt att hantera det eftersom jag åkte förbi dödsplatsen dagligen och blev påmind.

Målade stenar med snälla budskap har börjat dyka upp lite varstans i Järfälla. Bakom dem står svensk-amerikanska Kallhällsbon Connie-Lee Clark.

För ett par veckor sedan drog hon igång projektet Stenad i Järfälla med deltagare på dagliga verksamheten Opalen i Veddesta, där hon arbetar. Hittills har de hunnit måla 150 stenar med olika budskap som de är på gång med att lägga ut runt om i Järfälla.​

När Järfälla Tidning pratar med Connie-Lee har hon precis lagt ut stenar i Barkarby centrum. Innan dess har hon och deltagarna i den dagliga verksamheten hunnit lägga ut flera stycken i Jakobsberg, Viksjö och Kallhäll.

Fler och fler Järfällabor har också upptäckt de färgglada stenarna, och lagt ut bilder med glada hejarop i lokala Facebookgrupper. Några har också hört av sig till Connie-Lee om att starta upp liknande projekt på skolorna.

– Mitt syfte är att sprida glädje. Kommer man hem från en dålig dag och får se en sten med ett smileyface – det kanske räcker för att det ska kännas lite bättre, säger Connie-Lee.

Har du sett någon av de här stenarna? Foto: Privat

Vill engagera fler

Idén föddes när hon var i sin hemstad i USA för sin pappas begravning i somras, där Facebookgruppen Broome County rocks har över 14 000 medlemmar.

Connie-Lees lokala initiativ har i dagsläget dryga 100 medlemmar på Facebook – men hon hoppas på att fler hakar på och lägger ut egna stenar.

– Jag är medlem i lokala Facebookgrupper och ser att många skriver om hur mycket otäckt som hänt de senaste månaderna. Det här är att sätt att försöka göra något positivt och ge folk något att se fram emot, säger hon.

"Lätt att fastna i det negativa"

Bakom projektet finns också en personlig historia. För tolv år sedan förlorade Connie-Lee sin då 16-åriga son när han klättrade upp på ett stillastående tåg på Jakobsbergs station.

– Det var svårt att hitta ett sätt att hantera det eftersom jag åkte förbi dödsplatsen dagligen och blev påmind. Men jag tänkte att jag hade ett val, att sjunka ner i sorgen eller försöka skifta energin och inspirera andra till att vara rädda om varandra, berättar Connie-Lee.

Vad tror du att stenarna kan göra för skillnad för andra?

– Jag hoppas att man kanske stannar till när man ser dem och påminns om det viktiga i livet. Jag vill engagera folk till att också våga vara kreativa. Det är så lätt och mänskligt att fastna i det negativa.

Och namnet Stenad i Järfälla?

– Haha, ja, det låter som att det handlar om hasch men så är det naturligtvis inte. Och jag gör det ju med flit. Det är ett sätt att väcka nyfikenhet hos folk, säger Connie-Lee Clark.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya p-platserna i Viksjö försenas kraftigt

Nyheter "En katastrof för oss handlare" Sedan årsskiftet har det varit knepigt att få parkeringsplats i Viksjö centrum. Målet var att p-platserna närmast butikerna skulle öppnas upp innan midsommar. Men det kommer att dröja betydligt...måndag 18/6 11:42