Foto: Tengbom

Kvinnlig läkarpionjär namnger gymnasium i Huddinge

Widerströmska gymnasiet. Det blir det namnet på ett nytt gymnasium med inriktning mot naturvetenskap och life-science i Flemingsberg som beräknas öppna hösten 2019.

  • Publicerad 10:52, 9 nov 2017

År 1888 kliver Karolina Olivia Widerström ut från Karolinska institutet som Sveriges första kvinnliga läkare. 130 år senare har en jury i samråd med Huddinges gymnasieungdomar valt att hennes namn ska pryda Huddinges senaste gymnasium. Widerströmska gymnasiet i Flemingsberg, som inriktar sig på naturvetenskap och life-science.

– I dessa korridorer och klassrum kommer en del av morgondagens läkare, forskare och entreprenörer att formas. Karolina Olivia Widerström är en förebild som passar perfekt med skolans inriktning och anda, säger Christina Eklund (M), gymnasienämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Gymnasiet beräknas stå klart för undervisning hösten 2019.

Widerström startade en gynekologisk mottagning i Stockholm som snabbt blev väldigt populär bland stadens kvinnor. Hon forskade om de kvinnliga könsorganen och blev en förkämpe i kampen för kvinnors rättigheter.

– Det finns så många kvinnor genom historien som förtjänar att lyftas och nu har vi ett unikt tillfälle att få hylla en kvinna som har haft stor betydelse för den medicinska världen men också för kvinnors rättigheter, det gör mig riktigt stolt.

Karolina Olivia Widerström i sin ungdom. Foto: Wikimedia commons

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.