Mamma. Bidragen till Sollentuna kvinnojour går till mat, kläder och aktiviteter för mödrarna och deras barn, berättar Vuokko Erman. Foto: Mikael Andersson/Privat (kollage)

Kvinnojour startar kampanj för mammor

Sollentuna kvinnojour lanserar kampanjen "En annan mamma" för att ge ett stöd till mammor som har flytt från hot och våld i hemmet.

  • Publicerad 11:25, 14 maj 2020

Tanken med kampanjen är att ge ett ekonomiskt stöd till mödrar som har flytt från hot och våld i hemmet och kommer att pågå fram till mors dag den 31 maj. Kampanjen är ett samarbete mellan föreningar och Sollentuna kvinnojour.

– Vi uppmärksammar mammorna, och deras barn, som måste gömma sig. Den gömda ska inte vara glömd, säger Vuokko Erman, verksamhetschef för Sollentuna kvinnojour.

Hon tillägger:

– Det är ett sätt att ge stöd till en annan mamma, och ge en mors dag present som kan betyda väldigt mycket för något som behöver stöd.

"En annan mamma" lanserades för första gången i Örebro för tio år sedan. Den har sedan dess uppmärksammats och spridit sig i Sverige.

I Sollentuna började kampanjen den 11 maj. Pengarna går oavkortat som stöd till mödrar som söker hjälp från våld i hemmet.

– Vi hoppas på både stöd i både stort och smått. Det vi kommer prioritera med pengarna är presentkort för de här kvinnorna, och så aktiviteter för barnen.

2019 fick 18 kvinnor med barn skyddat boende av kvinnojouren. Vuokko Erman berättar att den öppna verksamheten på jouren tog emot 82 kvinnor, varav 52 från Sollentuna.

Hon påpekar att de flesta har barn och har det svårt ekonomiskt.

– De här personerna lever ofta på lite pengar. När de söker hjälp hos oss behöver de ofta köpa nya saker, eftersom man inte kan ta med allt när man flyr, som kläder, mat eller leksaker. Det vill vi hjälpa med.

Mot våld i hemmet

"En annan mamma"

Sollentuna kvinnojourens kampanj "En annan mamma" kan stödjas med valfrittbelopp till swish-numret 123 - 6536 544, eller bankgiro, 5600 - 5820.

Kontaktnummer för hjälp:

Kvinnofridslinjen, dygnet runt 020-50 50 50. Sollentuna Kvinnojour mån – tor. 8-20, fre. 8-16:30, 08-35 60 69. Socialtjänsten, dagtid 08-57921240. Socialjouren, kvällar och helger 010-444 05 00. Polisen vid pågående våld, dygnet runt 112

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Trädgårdsorkestern rycker ut där musiken behövs som mest

Nyheter Trion ska hålla minikonserter i trädgårdar En musikertrio ska inta trädgårdarna i Sollentuna för att sjunga och spela allt från klassiska visor till moderna popsånger som ett avbrott i isoleringen.fredag 5/6 15:01

Planerna för Södra Häggvik tar form

Nyheter ✓Skola för 900 elever planeras ✓Tusentals nya bostäder Sollentuna kommun går vidare med ett avtal för Stinsen. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande menar att det är en pusselbit som faller på plats för stadsutvecklingen i Häggvik.fredag 5/6 15:00

Socialnämnden kan gå 40 miljoner back

Nyheter Ny prognos för budgeten 2020 Socialnämnden beräknas få ett underskott på 43 miljoner kronor, visar en ny rapport. Nu får kommunledningskontoret gå in för att tillsammans med nämnden arbeta fram en ny budget.fredag 5/6 8:00
Stockholm Direkt