Skapande. STHLM Väst tjej- och kvinnojour startar bildgrupp där deltagarna får uttrycka sina känslor i konst. Foto: Linda Gren/Mikael Andersson

Kvinnojouren i Västerort startar ny målargrupp

Genom att uttrycka sig i bild och konst hoppas kvinnojouren i Västerort få fler utsatta kvinnor att bearbeta sina upplevelser av våld. Till hösten startar de därför en bildgrupp i Vällingby.

  • Publicerad 11:48, 3 sep 2019

STHLM Väst tjej- och kvinnojour hjälper utsatta kvinnor med både stöd och jourhem. I våras startade även samordnaren Julia en bildgrupp, dit kvinnor som har blivit, eller är, utsatta för våld fick hjälp att uttrycka sin känslor.

– Vi fick jättefin respons från deltagarna. Bildskapande är bra då det till exempel kan hjälpa den som har svårt med språket att sätta ord på sina upplevelser eller att intellektualisera känslor kring våld, säger Julia.

I en grupp på åtta personer träffas man för att börja med en avslappningsövning. Därefter beskriver Julia det som ett smörgåsbord av färger, akryl, pennor och papper som deltagarna får använda sig av.

Målar efter teman

Varje träff har ett specifikt tema som man målar och skulpterar efter, och Julia menar att bildarbetet är ett sätt att öka förståelsen kring våld och dess konsekvenser. Men det kan också fungera som ett sätt att minska smärtan och ångesten.

Under bildträffen diskuterar man även varandras verk, och varje deltagare får dela med sig av sina erfarenheter och berätta om tanken bakom sin konst.

– Jag vill visa att genom konst och kreativitet kan vi förena oss i våra trauman och upplevelser. Man behöver inga förkunskaper för att komma hit, utan det handlar mer om känslorna och att sätta ord på dem genom figurer, papper och abstrakt måleri, säger Julia.

Bildgruppen startar den 31 oktober i Folkets hus i Vällingby och är gratis. Totalt är det sex träffar, en gång per vecka mellan klockan 13.30 och 16.30.

Den som vill anmäla sig kan kontakta Julia på 073-528 84 53. STHLM Väst tjej- och kvinnojour har tystnadsplikt.