Volontärer. Maria Jakobsson och Julia Taparchevska, Kvinnojouren. Foto: Erik Hjärtberg

Kvinnojouren tände ljus mot mäns våld

Kvinnojouren tände begravningsljus i tunneln vid järnvägsstationen. Syftet var att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. – Vi vill belysa kvinnors och barns rättigheter, säger Julia Taparchevska.

  • Publicerad 13:37, 26 nov 2018

Den 25 november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Därför anordnades det under helgen manifestationer på många platser i Sverige och hela Europa. Enligt Sveriges Radio demonstrerade tiotusentals människor mot våldet på lördagen.

Kvinnojouren i Enköping hade en manifestation redan på fredagen då den lokala föreningen tände begravningsljus i gångtunneln vid järnvägsstationen och delade ut flygblad samt reflexer med kvinnosymboler på.

– Det är fortfarande mycket våld, säger Julia Taparchevska.

Kvinnojouren arbetar annars med rent praktiskt stöd till kvinnor som varit eller är utsatta för våld i nära relationer. Föreningen erbjuder bland annat skyddat boende för kvinnor och barn som blivit utsatta för hot om våld och våld i en nära relation. Föreningen har ungefär 15 kvinnor som arbetar ideellt i föreningen och tre anställda.

Kvinnojouren i Enköping är också ute på skolor och pratar med ungdomar om frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

– Jag har själv två söner och de får lära sig att de ska respektera kvinnor, säger Julia Taparchevska.

Zulueta testar nya skivan – i Enköping

Nyheter Det blev som bandet ville. Nu kommer fyrmannabandet Zulueta till Enköping. – Kul att spela på min hemmaplan, säger pianisten och Enköpingssonen Linus Jonsheden.tisdag 23/4 11:50

Fredrik utmanar dartmästaren

Nyheter 17-årige Oskar Wågberg från Enköping, som tävlar för Sirius, är en av landets främsta juniordartspelare, med bland annat två SM-guld och ett inofficiellt världsrekord i snabb­dart, där det handlar om...tisdag 23/4 9:08