Volontärer. Maria Jakobsson och Julia Taparchevska, Kvinnojouren. Foto: Erik Hjärtberg

Kvinnojouren tände ljus mot mäns våld

Kvinnojouren tände begravningsljus i tunneln vid järnvägsstationen. Syftet var att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. – Vi vill belysa kvinnors och barns rättigheter, säger Julia Taparchevska.

  • Publicerad 13:37, 26 nov 2018

Den 25 november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Därför anordnades det under helgen manifestationer på många platser i Sverige och hela Europa. Enligt Sveriges Radio demonstrerade tiotusentals människor mot våldet på lördagen.

Kvinnojouren i Enköping hade en manifestation redan på fredagen då den lokala föreningen tände begravningsljus i gångtunneln vid järnvägsstationen och delade ut flygblad samt reflexer med kvinnosymboler på.

– Det är fortfarande mycket våld, säger Julia Taparchevska.

Kvinnojouren arbetar annars med rent praktiskt stöd till kvinnor som varit eller är utsatta för våld i nära relationer. Föreningen erbjuder bland annat skyddat boende för kvinnor och barn som blivit utsatta för hot om våld och våld i en nära relation. Föreningen har ungefär 15 kvinnor som arbetar ideellt i föreningen och tre anställda.

Kvinnojouren i Enköping är också ute på skolor och pratar med ungdomar om frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

– Jag har själv två söner och de får lära sig att de ska respektera kvinnor, säger Julia Taparchevska.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Simhallen måste stängas för akut renovering

Nyheter Simhallen i Enköping är i dåligt skick. Nu måste simhallen hållas stängd i tre dagar nästa vecka för en akut renovering. – Det läcker en hel del, säger Iréna Store, som arbetar i Idrott shuset.torsdag 21/2 13:35

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

Nyheter En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och...torsdag 21/2 11:11