Foto: Sara Ringström

Kvinnor – Fittjas vapen mot stöket i portarna

Nio kvinnor från Fittja. Det är ett av Botkyrkabyggens främsta vapen när stöket ska bort från trapphus och portar. Och för Mariama Barry och de andra kvinnorna som tidigare var arbetslösa har livet blivit tryggare.

  • Publicerad 12:08, 24 nov 2017

Nu kan vi äntligen köpa saker till våra barn, det kunde vi inte förut. Alla kvinnor ska sluta vara hemma, alla ska ut och jobba

Värdshusvägen 10, klockan tio på morgonen. Mariama Barry och Aysu Kavur har just städat klart korridoren på våning sex.

– När vi kommer är det jättemycket att städa. Kiss på väggarna och golvet, McDonalds-papper, frön. Ibland har vi sett blod. Men vi städar fint. Många grannar säger att de är glada att vi är här och vill bjuda in oss på kaffe, säger Mariama.

– Men det har vi inte tid med, vi jobbar, fyller Aysu i.

Sedan september jobbar hon och åtta kvinnor i Botkyrkabyggens projekt Qvinna i Botkyrka varje dag med att städa trapphus, portar och gårdar i husen närmast centrum. Jämfört med två gånger i veckan i övriga hus.

– Det har varit mest stök där, säger Susanne Axelsson Heldring, HR-chef på bostadsbolaget.

Fittjabor patrullerar i trapphusen – istället för kameror

Foto: Sara Ringström

Lovade ta tag i problemet

I våras berättade BotkyrkaDirekt om problemen i trapphusen på Krögarvägen och Värdshusvägen: gäng som säljer droger, röker på, festar och skräpar ner och skapar otrygghet hos de boende. Bostadsbolag, kommun och polis lovade då att gemensamt ta tag i problemet.

– Kvinnorna kommer ut i arbete och får lön, samhället får skatteintäkter, vi får nöjdare hyresgäster, säger hon.

Att anställa kvinnor från Fittja löser en del av otryggheten, menar hon.

– Vi hör från hyresgäster att det har blivit lugnare, att ungdomarna respekterar kvinnorna. Det blir svårare att skräpa ner om man känner dem som städar, säger hon.

De grannar som BotkyrkaDirekt pratar med säger att trapphusen blivit renare. Men det otrygga stöket är inte borta.

– Det är katastrof ibland med gäng som röker, festar och skräpar. Men jag tycker att det är lite mindre nu, säger en granne.

En annan tycker att lite hänt.

– Så fort de är klara med städningen kommer ungdomarna tillbaka. Jag tycker att man borde sätta upp kameror i trapphuset så att vi hyresgäster känner oss tryggare.

Nu blir det olagligt med häng i porten

Foto: Sara Ringström

Foto: Sara Ringström

Tryggare familjer

För kvinnorna betyder jobbet en ny trygghet. Många har hoppat mellan praktikplatser i flera år, suttit hemma och gett upp tron på att de kan få ett jobb.  

– Alla får praktik, aldrig jobb. Vi är trötta på det. Att ha ett jobb är att få ett liv utan stress, säger Mariama.

Mammor med ett fast jobb och lön ger tryggare barn. I längden ett tryggare Fittja.

– Nu kan vi äntligen köpa saker till våra barn, det kunde vi inte förut. Alla kvinnor ska sluta vara hemma, alla ska ut och jobba, säger Gülüzar.

Fatma vill öppna staden för kvinnor

Ett års pilotprojekt

Botkyrkabyggens projekt Qvinna startade i september. Nio arbetslösa kvinnor i bostadsbolagets hus i Fittja har anställts för att städa trapphus och göra fint på gårdar Krögarvägen och Värdshusvägen.

Kvinnorna är mellan 25 och 55 år.

En gång i veckan kommer en SFI-lärare och har svenskundervisning för kvinnorna.

Qvinna är ett pilotprojekt som pågår till och med september nästa år. Enligt Susanne Axelsson Heldring kan det bli en fortsättning och utökas till fler hus och fler lokalt anställda kvinnor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.