Lisa Langseth (till höger) hyllas av Stockholmspolitiker. Foto: Per Brandt/Andreas Godwin

Kvinnor gynnas när Stockholm ska bli Hollywood

Kvinnor lyfts och jämställdheten gynnas. Det är en bieffekt av Stockholms kamp för att bli ett svenskt Hollywood.

  • Publicerad 11:00, 17 jun 2017

Vi kan inte ha ett stöd som bara gynnar 50 procent av befolkningen. I förlängningen är det en fråga om yttrandefrihet och demokrati.

Den rödgrönrosa politiska majoriteten i stadshuset vill att staden ska bli Europas nya filmhuvudstad. Ett verktyg i kampen är centrumet Filmregion Stockholm-Mälardalen, som via en fond investerat i olika film- och tv-produktioner i 08-land de senaste två åren.

En effekt av det är att den lokala filmbranschen blivit mer jämställd. Det visar en sammanställning över hur pengarna fördelats, som stadshuset gjort.

Så ska Stockholm bli Sveriges Hollywood

Under 2015 och 2016 har fonden stöttat fler produktioner där kvinnor har nyckelpositioner, än sådana där män styrt. Av de filmer som fått stöd har kvinnor dominerat så här:

✓ 53 procent har manus skrivet av en kvinna

✓ 63 procent har regisserats av en kvinna

✓ 74 procent har producerats av en kvinna

"En ny Ruben Östlund"

Kulturborgarrådet Roger Mogert, Socialdemokrat och filmentusiast, är stolt över resultatet.

– Vi inte bara bidrar till den lokala branschen utan även till jämställdhet i en oerhört mansdominerad bransch. Våra siffror är till och med bättre än Svenska filminstitutets (SFI) genomsnitt, säger kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

Var det här planerat?

– Det är en bieffekt, vi har inte kört hårt på jämställdhetsperspektivet. Vi har kvinnor på många ledande poster inom regionen, och den lokala branschen har massor av starka kvinnor.

Är det här viktigt?

– Klart det är viktigt. Jag var nere på festivalen i Cannes nu. I de flesta andra länder går tio procent av filmstödet till kvinnor. Det är inte mer än så. Irland har precis infört ett 50/50-mål men de utgår från tio procent.

Varför är det viktigt?

– Det är en grundläggande anständighetsfråga. Vi kan inte ha ett stöd som bara gynnar 50 procent av befolkningen. I förlängningen är det en fråga om yttrandefrihet och demokrati.

Vad har du själv för favoritkvinna inom film?

– Lisa Langseth, en väldigt spännande Stockholmsregissör. Jag drog iväg en helg och besökte inspelningen av hennes "Euforia" i Tyskland, Alicia Vikander är med. Langseth kan bli nästa Ruben Östlund.

Socialdemokratiska filmentusiasten Roger Mogert, här on set i Vårby Gård, inte Tyskland. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.