Ida Karlsson och Maja Eppley övar inför att bygga en gipsvägg. Foto: Mikael Andersson

Kvinnorna som ska ta över byggbranschen

Ett gäng kvinnor har valt att skola om till snickare och går nu ett lärlingsprogram. Under hösten kommer de vid flera tillfällen hålla till i Järfälla gymnasium för att lära sig allt om bygge.

  • Publicerad 12:07, 11 okt 2017

Det känns skönt att inte ha kaoset hemma

– När min sambo kom hem från Thailand hade jag slagit ut en vägg, han undrade vad jag gjort. Men jag fick en känsla, säger Ida Karlsson och skrattar.

Hon sitter i ett klassrum på Järfälla gymnasium tillsammans med Maja Eppley och Osanna Scanlan. De är tre av de 16 kvinnor som efter intervjuer och informationsmöten valts ut till att börja på Ikanos snickarlärlingsprogram för kvinnor.

Deltagarna ska främst arbeta på ett bostadsbygge i Gustavsberg, men under hösten kommer de vid flera tillfällen att befinna sig i byggprogrammets lokaler på gymnasiet, där de lär sig både teori och får omsätta kunskaper praktiskt.

Utbildningen drog igång i början av oktober och deltagarna har en heltidsanställning vid företaget och får lärlingslön under utbildningens gång.

Grät av lycka

Osanna Scanlan berättar att hon grät av lycka när hon fick platsen.

– Jag har två barn som jag tar hand om själv på heltid, och hade inte kunnat göra det här utan lärlingslönen. Jag har alltid velat utbilda mig, så nu känns det som att jag får en framtid för mig själv, säger hon.

Hon har tidigare arbetat som skoladministratör men renoverat och byggt på fritiden. Något som hon har gemensamt med deltagarna Ida Karlsson och Maja Eppley. Ida har vid sidan av arbetet som frukt-och grönt ansvarig i en matbutik tillbringat "all sin lediga tid på byggvaruhus". Maja har byggt ett fritidshus ihop med sin man utanför jobb som boendestöd och personlig assistent.

– Men det känns skönt att inte ha kaoset hemma utan på jobbet, och bekvämt att inte komma in i det här själv, säger Maja Eppley.

Hon får medhåll från Ida Karlsson som tycker övergången till byggutbildningen kändes helt naturlig.

– Jag har alltid brunnit för snickeri, att hitta förändringar och lösningar. Jag vill verkligen utvecklas och få mer kunskap, säger Ida Karlsson.

Osanna Scanlan kollar stabiliteten på boxen hon bygger med kursdeltagaren Mikaela Eriksson. Foto: Mikael Andersson

Ellen Berglund och Sofia Fredlund får hjälp med byggandet av läraren Curre Sandgren. Foto: Mikael Andersson

Mansdominerad bransch

Curt "Curre" Sandgren är vanligtvis lärare på gymnasiets byggprogram, men under hösten är han utlånad under några veckor för att undervisa de blivande byggarbetarna.

– Det är jätteroligt! De är motiverade på ett helt annat sätt än gymnasieelever, de vill bara ha mer och mer kunskap. Det märks att de har det i sig och att de hållit på innan, säger han.

Curre Sandgren har aldrig tidigare undervisat så många tjejer i bygg. Han tror att de kan skapa förändring i den mansdominerade branschen, där 99 procent av byggarbetarna är män, enligt fackförbundet Byggnads.

– Byggbranschen är anpassad för män. Tjejerna har ofta mindre händer och verktygen är inte anpassade för kvinnor. Jag tror att det här gänget kommer gå i bräschen för mycket.

Att det är en mansdominerad bransch är inget som de deltagare Järfälla Tidning pratar med ser som ett problem. För Maja Eppley är det dock en stor skillnad från sin tidigare roll som boendestödjare.

– Jag går från ett kvinnoyrke där jag gjort mycket hushållsarbete. Det här är en motsats till vad jag gjort innan.

Nu bygger du huset där hushållsarbetet utförs istället?

– Haha, precis!

Hundratals sökande

Över 300 kvinnor sökte till Ikanos snickarlärlingsprogram Hentverkarna, varav 16 antogs. Utbildningen är både praktisk och teoretisk och pågår i 3,5 år. I dagsläget är 99 procent av alla byggarbetare i Sverige män, enligt fackförbundet Byggnads.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Planen: Fem nya utegym ska byggas i Järfälla

Nyheter Se hela listan på var de planeras Utegymmen är populära bland många Järfällabor. Sedan tidigare finns det planer på att bygga fem nya – och nu är platserna bestämda. Två av dem blir också senioranpassade.torsdag 21/6 11:24

Växthusvägens rondeller – snyggast i stan?

Nyheter Prisas för sin design Om du har lagt märke till konsten i rondellerna längs med Växthusvägen i Ormbacka, Skälby, är du inte ensam. Konsten vann nämligen ett pris för sin design nyligen.onsdag 20/6 12:18