TEAM. Satsningen Qvinna finns sedan tidigare i Fittja och Norsborg. Nu kommer ytterligare ett team anställas för att städa i Alby. Bilden är en arkivbild. Foto: Sara Ringström

Kvinnorna tar över trapphusen i Alby

Botkyrkabyggens jobbsatsning Qvinna kommer utökas och till årskiftet ska ett tiotal nya trappstädare och trygghetsskapare anställas i Alby.

  • Publicerad 10:57, 17 okt 2019

Qvinna är ett jämställdhetsprojekt där arbetslösa kvinnor som bor i Botkyrkabyggens hus anställs för att städa bostadsbolagets trapphus. Projektet startade för två år sedan och sedan dess har 17 kvinnor anställts.

Nu är Alby näst på tur och där räknar Botkyrkabyggen med att kunna rekrytera runt tio kvinnor för städning av trapporna i bostadsbolagens hus.

– Men vi har ju även ett centrum där som behöver städas så det kan bli fler, säger Susanne Axelsson Heldring, som är HR-chef på Botkyrkabyggen.

Hon ser att verksamheten också skulle kunna utökas till städningen efter renoveringar och städning på torg och gårdar.

– Vi har en vision att 100 kvinnor ska anställas fram till 2025. Vi tar över allt eftersom de olika avtal vi har med entreprenörer löper ut. Jobb finns, det handlar mer om vår kapacitet att växa, säger Susanne Axelsson Heldring.

"Utstrålar trygghet"

Att kvinnorna jobbar i områdena gör inte bara att det blir rent i trapphusen. Det ger också arbete för långtidsarbetslösa och bidrar till att områdena blir tryggare, menar Susanne Axelsson Heldring.

– De får en egen inkomst och kommer ut i arbetsmarknaden. Och de går där och utstrålar trygghet, strålande i sina glada rosa kläder. Vi har sett att när kvinnorna städar drar gängen som hänger i trappuppgångarna iväg, säger hon.

Qvinna i Botkyrka har fått Arbetsförmedlingens pris för "Bästa initiativ inom jämställdhet" och är nominerat till Svenska jämställdhetspriset 2020.