Ragnhild Lavö och Eva Arvola blir positivt överraskade när de ser Alexander Antonian på Djursholms torg. Foto: Kevin Wedin

Kvinnorna tror inte sina ögon: "Aldrig sett en polis här"

Alexander Antonian är ny kommunpolis i Danderyd. Vi följde med honom på en runda, träffade invånare och pratade om hur svårt det kan vara att vara synlig för alla Danderydsbor.

  • Publicerad 17:54, 28 aug 2017

Vi är på Djursholms torg. Det är förmiddag och på torget är det ungefär lika folktomt som vanligt. Men idag är det i alla fall två personer extra. Danderyds Nyheter är ute tillsammans med Danderyds nya kommunpolis: Alexander Antonian.

På en bänk alldeles utanför tobaksbutiken sitter två äldre kvinnor. "Är det en riktig polis?" hör man en av kvinnorna säga när vi står tio meter ifrån dem.

– Jag har aldrig sett en polis här någonsin, säger den ena av dem när vi går till dem.

– I Göteborg bränner de bilar, jobbar du här har du kommit undan enkelt. Här finns det inga bilar som brinner, säger den andre.

Tio år i yttre tjänst

I tio år har Alexander Antonian arbetat som yttre befäl i det som idag är lokalpolisområde Täby, vilket även innefattar Danderyd, men också Vallentuna, Vaxholm och Österåker. Men sedan augusti arbetar han heltid som ny kommunpolis i Danderyd.

– Mitt huvudansvar är att arbeta brottsförebyggande och ha en nära samverkan med kommunen och andra externa aktörer, allt från trygghetssamordnare och grannsamverkan, säger han.

I Danderyd finns tre "hot spots", platser som upplevs otrygga, där polisen försöker vara synligare. Platserna är parkeringen vid Mörbyhallen, Danderyds sjukhus och Mörby centrum. Foto: Kevin Wedin

"Då drar vi på stora trumman"

När det kommer till Danderyd så är den vanligaste typen av brott ett inbrott. Enligt försäkringsbolaget If så drabbades 17 hushåll per 1000 hushåll i Danderyd av inbrott under föregående år. Förutom närmare samarbete med grannsamverkan och kommunikation mellan respektive grannar så är det en svår problematik.

– Hela Stockholm är drabbat men Danderyd är väldigt hårt drabbat. Det finns naturliga orsaker, som att det bor många välbärgade människor här och det drar till sig flera ligor, säger han och fortsätter:

– Har det skett ett inbrott så har det ofta gått ett par minuter innan vi kommer, då drar vi alltid på stora trumman och får hjälp av polishelikopter och patruller.

"Satsa på ungdomar"

Som nytillträdd kommunpolis så är en av Alexanders missioner att arbeta med ungdomar. Han vill skapa en nära kontakt och förhindra att någon eventuellt dras in i kriminalitet.

– Jag vill satsa på ungdomar och träffa dem på skolan, se till att de inte hamnar på fel spår. Bara för att Danderyd är en trygg plats och lugnare än många andra förorter så innebär det inte att det inte finns saker att arbeta med.

Svårt att alltid synas

Ett vanligt dilemma är att invånare vill ha mer polisiär närvaro i sitt område och även polisen själv hävdar att de måste bli bättre på att synas. Alexander tycker emellertid att man har en bra synlighet i kommunen. Men det är svårt att synas överallt hela tiden.

– Som kvinnorna på torget sa så har de aldrig sett en polis här, men jag vet att vi är där, sen kanske de inte är på torget nästa gång vi är där. Det är en upplevelse av att vi inte syns kontra vår verkliga synlighet, säger han.

– De sa att inget händer här och i så fall tycker jag det är bra, att invånarna är trygga – men det innebär inte att vi ska minska vår närvaro.

Danderyds tre "hot spots"

Bland polisens medborgarlöfte till Danderydsborna har man som uppgift att vara ännu mer synliga på tre platser där invånare upplever otrygghet.

– De platserna är Danderyds sjukhus, Mörby centrum och på stora infartsparkeringen vid Mörbybadet. När vi är mellan uppdrag så ska vi försöka besöka de platserna under hela dygnet, säger Alexander Antonian.

Alexander Antonian

Ålder: 38

Bor: Vaxholm, även uppväxt där.

Poliskarriär: Tog exampen från polishögskolan 2007 och har sedan dess arbetat i dagens lokalpolisområde Täby.

Akutell: Som nytillträdd kommunpolis i Danderyd

Favoritplats: Strandvägen i Djursholm

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30