Röster. Tony Hultkvist från organisationen Fatta! var med och överröstade Hesa Fredrik på Skärholmens torg på måndagen. Foto: Christopher Lindén/Sara Ringström

Kvinnoskrik överröstade Hesa Fredrik

Hesa Fredrik tjöt över stan klockan 15 i dag. Men på Skärholmens torg blev han överröstad av vrål från 30 kvinnor.

  • Publicerad 17:36, 4 mar 2019

På torget hade nämligen organisationen Fatta riggat högtalare som drog igång exakt samtidigt som Hesa Fredrik-larmet gick igång. Ljudet som hördes från högtalarna var en inspelning av ett 30-tal kvinnor som skrek samtidigt.

– Vi vill uppmärksamma en annan fara, nämligen den att en av fem kvinnor i Sverige utsätts för sexuellt våld någon gång under livet, säger Tony Hultkvist, styrelseledamot i organisationen Fatta!.

Vrålet som spelades upp på Skärholmens torg, Medborgarplatsen, Stureplan och på Skeppsholmen ska visa kämparanda och inte skrik på hjälp, menar Tony Hultkvist. Det synkroniserades just för att överrösta Hesa Fredrik och den 30 sekunder långa signal som avslutar larmet och som signalerar att faran är över.

– Vi vill uppmärksamma att det är den inte. Kvinnor har höjt rösten i åratal och det sexuella våld hotar kvinnor varje dag. Faran är definitivt inte över och det är något som vi män måste inse. Vi måste lyssna på de här kvinnorna, säger han.