Kylan får kyrkorna att öppna upp för hemlösa EU-medborgare

Kylan slog till snabbt och hårt. Nu tar Stockholms stad hjälp av kyrkorna för att få fram fler sovplatser till hemlösa EU-medborgare.

  • Publicerad 17:51, 5 jan 2017

Stockholms stad har alltid 130 sovplatser under vintern för EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som vistas i Stockholm som hemlösa.

Nu när det är kallare än minus sju grader utökas antalet platser med mellan 50 och ett par hundra.

Detta tack vare ett nära samarbete mellan Stockholms stad och ett antal frivilligorganisationer och kyrkor.

– Så fort det blir kallare än minus sju grader öppnar vi extraplatser. Det går på rutin numera, säger Veronica Wolgast Karlberg på socialtjänstförvaltingen.

"Våra lokaler står tomma"

Immanuelskyrkan på Kungstensgatan har ställt 80 sovplatser till förfogande. Det handlar då om en golvyta där nattgästerna kan rulla ut ett eget liggunderlag eller en medhavd madrass. Under natten till torsdag tog de emot 15 besökare.

– Vad vi lovar är tak över huvudet, värme och något tilltugg på kvällen. Våra lokaler står tomma så vi är bara glada att vi kan hjälpa till, säger Anders Segersson, diakon i Immanuelskyrkan.

"Många är trötta och slitna"

Insläppet för de EU-medborgare som söker sovplats för natten börjar klockan 21 och stänger klockan 23. På plats finns då flera volontärer och medarbetare som hjälper till.

Anders Segersson beskriver stämningen under den gångna natten som god.

– Det var jättelugnt och trevligt. Folk väntade på att få komma in och sedan satt de flesta still och drack kaffe och buljong. Alla sov ganska hårt. Många är trötta och slitna, säger han.

Räknar med fler

Anders Segersson är övertygad om att uppslutningen kommer att vara större i natt.

– Det här går oftast från mun till mun. Så det tar alltid lite tid att nå fram. Dessutom har många EU-medborgare åkt hem nu över jul. Så det finns flera anledningar till att det är relativt få i början. Men det kommer att vara fler än 15 i kväll, det är vi övertygade om, säger han.

"Tar löpande beslut"

Enligt Magnus Helmnér, Samordnare för kyrkornas och frivilligorganisationernas extraplatser, kommer ytterligare 20 platser att öppnas upp av Frälsningsarmen på Vretensborgsvägen i Hägersten i natt.

Det innebär att cirka 100 platser totalt kommer att erbjudas de EU-medborgare som behöver en sovplats.

– Vi tar löpande beslut om att öppna upp akuta insatser när det är minus sju eller klass två varning. Då går vi efter SMHI:s prognos. Så vi har haft öppet under natten till idag och kommer även ha det i natt, natten till lördag och eventuellt till söndag, säger Magnus Helmnér.

Svårt nå ut med information

Enligt honom är det inte alltid lätt att nå ut med information till de EU-medborgare som är i behov av tillfällig övernattning när kylan kryper på.

Trots informationsinsatser, uppsökande verksamhet och volontärer är många svåra att nå. Han räknar dock med att antalet nattbesökare kommer att var större idag än igår.

– Det har varit så här tidigare år också. Att vi tycker att vi går ut med information men inte når fram. De människor det gäller är vana vid att överleva och räknar inte med att finns någon plats att få hjälp på. Så det kan nog ta ett dygn att ställa om, säger han.

Kyrkorna erbjuder sovplatser till hemlösa EU-medborgare när minusgraderna kryper på. Foto: Pi Frisk / Mostphotos

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.