Den nya möteslokalen blir totalt 250 kvadratmeter stor. Foto: Illustration: Lone-Pia Bach

Kyrka på Norrmalm öppnar konferensanläggning under jord

Om en månad invigs en ny möteslokal under S:t Johannes kyrka. Den blir cirka 250 kvadratmeter stor uppdelat på tre möteslokaler. Tanken är att locka fler stockholmare till kyrkan och få bort kriminalitet från kyrkogården.

  • Publicerad 12:22, 28 feb 2019

De tre nya möteslokalerna under S:t Johannes kyrkas trappa kommer att ha plats för 90 sittande matgäster. Möteslokalerna är separerade och ljudisolerade men går att hänga ihop som en för större sällskap. I över ett år har bygget pågått.

Tanken är att de ska kunna hyras för förrättningsaktiviteter, som dop- och begravningskaffe samt bröllopsmiddagar, men även av företag för konferenser och liknande och av artister för konserter. Det kommer också att kunna hyras av privatpersoner för fester. Totalt är lokalerna, som invigs den 24 mars klockan 11, cirka 250 kvadratmeter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– S:t Johannes kyrka är en stor anrik kyrka med ny gotisk stil – en av få i Sverige.  Problemet för oss är att vi inte lyckas få stockholmarna att besöka den. Vi har många turister men genom att skapa den här möteslokalen hoppas vi att fler lokalbor ska hitta hit, säger Maria E Lifbom, administrativ chef i S:t Johannes församling.

Hon berättar att hyran för lokalerna kommer att ligga under marknadspriser.

– Och lokalerna är i topnotch-skick, säger Maria E Lifbom.

Församlingen har problem med droghandel, prostitution och annan kriminell verksamhet i området.

– Vi har samarbete med polisen och Stockholms stad men det är inte alltid det finns resurser att komma hit. Vi hoppas på att få området mer levande genom den nya möteslokalen. Att folk ska köpa en macka och kaffe och sitta i solen och njuta av vad S:t Johannes församling och dess levande kyrkogård erbjuder. Alla ska känna sig välkomna och bekväma med att besöka platsen, säger Maria E Lifbom.

Lokalen kommer att kunna hyras av privatpersoner för fester, bland annat. Foto: Illustration: Lone-Pia Bach