Kyrkan där kraften kommer från ovan

Nu hittar Magdalenakyrkan kraften från ovan. Solceller på taket ska försörja elbehovet från och med nu.

  • Publicerad 08:02, 20 apr 2019

Det har varit på gång länge och det har viskats om det både här och där. När det väl blev av skedde det i tystnad, och den som kliver in i Magdalenakyrkan lär knappast se det om denne inte uppmärksammar skärmen på väggen där elproduktionen ständigt uppdateras. Men här finns nu en stor solcellsanläggning som täcker hela 441 kvadratmeter av taket.

– Det var ett beslut som togs för länge sedan att det skulle vara solceller, men det kom aldrig till skott. Det kostade alldeles för mycket, säger Kicki Holmberg, kommunikatör.

Men med bidrag och sänkta kostnader blev det till slut av. Det inte minst till stor glädje för kyrkans organist Mikael Rutersten som brunnit för frågan länge och drivit den. Han skaffade till exempel solceller till taket hemma redan 2012, men tvingades vänta i närmare sju år innan det blev av på arbetsplatsen.

– Jag tycker att det är jättekul. Det påverkar inte utseendet någonting heller. När vi skulle göra det här var det många som undrade hur det skulle se ut. Nu frågar de i stället var solcellerna är eftersom de inte syns, säger han.

Just denna dag har våren till synes äntligen kommit till Håbo och solcellerna får jobba för fullt. När produktionen når full kraft är tanken att det ska räcka till mer än bara kyrkan.

– Ja, det som är överskott ska vi sälja vidare till stora elnätet, säger Kicki Holmberg

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt