Förberedda. Lasse Svensson, kyrkoherde, säger att livesändningar är en del i förberedelsearbetet från kyrkan sedan i februari. Foto: Mostphotos/Anton Kyhlbäck

Kyrkan flyttar ut på internet

Med undantag för kärnverksamheterna pausar nu Sollentuna församling alla evenemang i sina lokaler. Istället hålls livesändningar med musik och böner på sociala medier.

  • Publicerad 16:43, 30 mar 2020

Vi har fått många glada tillrop

Kummelby. Distrikschef Andreas Salé i Kummelby berättar att livesändningar är ett sätt att bekämpa ensamheten som kan bli större under coronasmittans tider. Foto: Privat

Under en av de viktigaste månaderna inom kristendomen pausar Svenska kyrkan i Sollentuna all sin verksamhet. Dop, vigsel och begravningar hålls som vanligt fast med ett maxantal besökande på 50 personer.

De senaste veckorna har man istället börjat med livesändningar på internet för att möta kyrkans besökare med böner, psalmsång och andra musikevenemang.

– Många som besöker oss befinner sig i en riskgrupp. Vår tanke är att man ska känna sig hemma även i karantän, säger Andreas Salé, distriktschef i Kummelby kyrka.

Varje kyrka i Sollentuna anordnar egna sändningar via sina sidor på sociala medier.

– Det lokala är viktigt. Att du som besökare känner igen din kyrka, din präst och dina musiker, säger Andreas Salé, och tillägger:

– Vi har fått många glada tillrop. Och våra musiker och präster har varit positiva.

I april månad planeras ungefär tio livesändningar varje vecka. Imorgon, tisdag, klockan 09.00 hålls en andakt på Sollentuna kyrkas Facebooksida, Twitter och Instagram.

Strax under 40 000 invånare i Sollentuna är medlemmar i Svenska kyrkan. En vanlig vecka har varje kyrka mellan 500 och 1000 besök.

Kyrkoherde Lasse Svensson menar att de har varit förberedda på att ställa om.

– Redan i februari tog en medarbetare upp frågan hur vårt beredskapsarbete ser ut. Så vi har hela tiden kunnat måla en bild av hur vi ska förhålla oss. Vi uppdaterar hela tiden lägesbilden, säger han till SollentunaDirekt.

Livesändningar vecka 14

Tisdag. 9.00 Andakt på Sollentuna kyrkas facebook och instagram.

10.00 Andakt på Kummelby kyrkas Facebook.

12.30 Sjung psalmer med kyrkomusiker Karin Runow på Turebergskyrkans Facebook.

Onsdag. 16.00 Minigospel med Ulrika Dado. ”Sjung med Minigospel & Ulrika - sång för små och stora”

19.00 Konsert med Johannes Jareteg och Eva-Maria Munck på Kummelby Facebook.

Torsdag. 9.00 Andakt på Sollentuna kyrkas Facebook och Instagram.

12.30 Må-bra-kör med kyrkomusiker Karin Runow på Turebergskyrkans Facebook.

12.30 Sjung psalmer med kyrkomusiker Ulrika Dabo på Turebergskyrkans Facebook.

Söndag. 9.00 Andakt på Sollentuna kyrkas Facebook och Instagram.

Källa: Sollentuna församling

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Två nya verksamheter i Edsvik

Nyheter "Det har varit rekordantal besökare" Fler och fler verksamheter har börjat fylla lokalerna på Stallbacken efter att de stod tomma under hösten. Två studios flyttar in - en för träning och en för konst.måndag 25/5 17:04

Kulturförening tar känd utställning till Edsviken

Nyheter Fotografikonst ska fylla väggarna på Stallbacken Kulturföreningen Darkroom tar den kända Planket-utställningen till Stallbacken i sommar för att ställa ut fotografikonst.fredag 22/5 10:49

Grovt rån mot bensinstation i Häggvik

Nyheter Ska ha hotat till sig tobak En större polisinsats ryckte under natten till onsdagen ut efter ett rån mot en bensinstation i Häggvik.onsdag 20/5 17:17
Stockholm Direkt