Besvikna. Föräldrar anser att barnen behandlades illa vid luciafirandet i Vårfrukyrkan. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle Foto: Mostphotos

Kyrkan ger svar på tal till besvikna luciafirare

Vid luciafirandet i Vårfrukyrkan fick barnfamiljerna sätta sig längst bak. Detta har lett till skarp kritik från föräldrar. – Vi tar till oss kritiken, säger Erik Berger, komminister.

  • Publicerad 14:39, 14 dec 2018

På luciadagen hölls ett traditionellt luciafirande i Vårfrukyrkan. Alla deltagare är dock inte nöjda med arrangemanget. Besvikelsen består i att barnfamiljer ska ha beordrats att sätta sig längst bak i kyrkan, där barnen inte hade någon chans att se lucian.

– Vi skulle få sitta längst bak med alla andra barnfamiljer. Barnen såg ju ingenting, så de tyckte nog inte att det var så roligt, säger Jessica Lindberg, en av de föräldrar som var på plats.

Hon är även besviken på att vuxna kvinnor och män ska ha suckat, klagat och i vissa fall även bett familjer lämna kyrkan på grund av att barnen har varit aningen för högljudda.

– Orkar man inte med barn kan man väl gå på en senare föreställning, skriver hon.

Jessica Lindberg och hennes familj valde till slut att lämna evenemanget. Hon har skrivit om detta på Facebook och får medhåll från flera andra föräldrar.

Erik Berger, komminister i Enköpings församling, beklagar situationen. Han var själv inte på plats under luciafirandet, men har fått veta att kyrkan var fullsatt vid tillfället och att situationen upplevdes som stressig. Han tror att barnfamiljerna kan ha hänvisats till de bakre bänkraderna eftersom kyrkan där har ett "lekskåp", en sorts lekplats för barn som inte kan sitta still.

– Så det kan vara ur barnperspektivet man har hänvisat dit, säger han.

Erik Berger vill understryka att barn är välkomna i kyrkan, som är till för alla människor.

– Vi tar till oss kritiken och ska utvärdera det här, säger han.

Jessica Lindberg hoppas att kyrkan kommer att ändra sin inställning.

– Lucia ska ju vara en tradition som även våra barn ska få växa upp med, säger hon.

Mordryktet stämmer inte

Nyheter Mordryktet som spridit sig i Enköping det senaste dagarna dementeras nu av polisen. – Ryktet stämmer inte, säger Rickeborn på Enköpingspolisen.onsdag 19/6 10:12