Utmaning. Malin Liljestedt, diakonassistent och SM-medaljör i 10 000 meter, vill ta med Tullinges kvinnor ut i löparspåret. Foto: Claudio Britos

Kyrkan hakar på trenden – startar löpargrupp

Vad har tro och löpning gemensamt? En hel del, enligt Tullinge kyrka. Nu startar kyrkan nämligen en löpargrupp för kvinnor – ledd av diakonassistenten, elitlöperska och SM-guldmedaljör på 10 000 meter, Malin Liljestedt.

  • Publicerad 15:45, 14 nov 2018

Att gå i kyrkan är ett vanligt begrepp. Att springa med kyrkan är mindre bekant. Men i Tullinge kommer det nu kanske att etableras. Nu startar kyrkan en löpargrupp, varje onsdag kan kvinnor dra ut och springa med diakonassistenten Malin Liljestedt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det var kyrkoherden i församlingen som peppade henne att dra igång den.

– Löpning och tro hänger ihop. I Bibeln står det att kroppen är vårt tempel, och då måste vi ta hand om vår kropp också. Vi lever i ett stressat samhälle och löpning är ett enkelt sätt att ta hand om sig och må bra, säger Malin Liljestedt, diakonassistent.

"Kul att hjälpa folk att bli bättre"

Den som ger sig ut i löparspåret med kyrkans nya diakonassistent kan räkna med ett träningspass med bra nivå. Malin Liljestedt är elitlöperska som tävlat i halvmaraton, varit med i Finnkampen sju gånger och så sent som 2016 tog SM-guld i 10 000 meter.

Men nivån på löpargruppen anpassas efter deltagarna, lovar hon.

– Gruppen är öppen för alla tjejer och kvinnor som kan springa, och det ska framför allt vara roligt. Men sen om jag kan hjälpa folk att bli bättre så är det också kul, säger Malin Liljestedt.

Ska öka tryggheten

Gruppen är bara öppen för tjejer och kvinnor. Tanken är att fler ska våga ta sig ut och springa trots de mörka kvällarna. Responsen har varit stor, cirka 60 personer har visat intresse.

– Nu när det är mörkt så känner inte alla att de vill gå ut och springa själva på kvällarna och särskilt kvinnor kan känna sig otrygga. Nu kan vi gå ut tillsammans och springa, säger Malin Liljestedt, som påpekar att man inte måste vara medlem i kyrkan för att vara med.

Att hämta styrka från tron kan hjälpa en att prestera i löparspåret, tror hon.

– Jag tror att tron kan spela roll. Det ser man ofta att det är många löpare som gör korstecken i startblocken på större mästerskap. Att man tror på något större än sig själv.

Kommer du att kombinera träningspasset med tro och andlighet?

– Nej, tanken är nog att vi kommer att träna. Men för dem som vill så har vi mässa i kyrkan efteråt så man kan stilla sig och ta hand om det själsliga. Det är bara att ta på sig en tröja och gå in.

Är det okej att gå i kyrkan svettig?

– Ja det är helt okej, jag kommer göra det!

För svårt att ta sig till kyrkan – de byggde en egen

Tron ger styrka. Att man tror på något större än sig själv ger styrka, tror Malin Liljestedt. "Man ser ofta att det är många löpare som gör korstecken i startblocken på större mästerskap." Foto: Claudio Britos

Hakar på löpartrenden. "Jag tror att trenden beror på att vi lever i ett pressat samhälle och har pressade arbetsveckor. Löpning som träning är enkelt och ger väldigt mycket effekt", säger Malin. Foto: Claudio Britos

Löpargrupp för kvinnor

Vad? Tullinge kyrka ordnar löpargrupp för kvinnor.

När? Varje onsdag 17:30. Start onsdag 14 november.

Var? Utgår från Tullinge gård.

Hur? Gratis.

Utmaning. Malin Liljestedt, diakonassistent och SM-medaljör i 10 000 meter, vill ta med Tullinges kvinnor ut i löparspåret. Foto: Claudio Britos