Slutar flyga. Efter 2019 ska inga konfirmandresor inom svenska kyrkan ske med flyg. Foto: foto: Caroline Hedin

Kyrkan i Huddinge satsar på laddstolpar

Svenska kyrkan i Huddinge vill få Huddingeborna att satsa på fossilfritt. Ett första steg är att installera laddstolpar intill kyrkan.

  • Publicerad 16:16, 17 apr 2019

Den 19 maj invigs Huddinge kyrkas nya laddstolpe för elbilar med pompa och ståt. Det ska klippas band, köras elbil och hållas tal. Men redan i dag går det att ladda elbilen vid kyrkan – och snart även vid kyrkan i Vårby gård.

– Det här blir en pilot. Vi utmanar invånarna i Huddinge, använd stolparna så bygger vi vidare! säger Ulf Ragnerstam, kanslichef för Svenska kyrkan i Huddinge.

Satsningen har fått pengar från den statliga satsningen på regionala och lokala klimatinitiativ, Klimatklivet. Det har också politiskt stöd av det lokala kyrkorådet.

Förhoppningen är att inspirera fler församlingar att installera laddstolpar vid landets totalt nära 3 400 kyrkor.

– Jag tänker på mig själv. Jag köper inte en elbil om jag behöver köra till Dalarna. Jag behöver känna mig trygg att det går att ladda längs med vägen. Vi vill medverka till att något större händer, säger Ulf Ragnerstam.

Varför gör ni det här?

– För alla som inte är födda ännu. I kyrkan pratar vi om skapelsen, människan. Vi ska vårda den och förvalta jorden vi lever på.

Laddstolparna kommer att finansieras via parkeringsavgifter.

Svenska kyrkan i Huddinge håller just nu på att genomföra en miljöcertifiering – vilket innebär insatser på flera nivåer. Bland annat ska alla konfirmandresor ske utan flyg från och med 2020.

– Vi tittar över många olika saker, alltifrån stora energibesparingar till att vi har bikupor på några ställen och använder perenner på kyrkogårdarna, säger Ann-Marie Högberg (S), ordförande i kyrkorådet i Huddinge.

Foto: Caroline Hedin

Här kan du ladda

Huddinge kyrka, kommunalvägen 21

Bergakungsvägen 1, besöksparkering

Forellgaraget, Huddinge centrum

IKEA, Kungens kurva

Infartsparkeringen, Huddinge centrum, Kommunalvägen

Infartsparkeringen, Skogås, Duettvägen

Karolinska universitetssjukhuset, besöksparkering

Max hamburgerrestaurang, Masmo

Max hamburgerrestaurang, Länna

McDonald's, Lindvreten

Visa merVisa mindre