Glädje. Monika Regnfors Sjörén, kyrkoherde för Ekerö pastorat ser fram emot advent. Foto: Jonas Månsson

Kyrkan laddar för traditionsfylld helg

En speciell högtid står för dörren. I helgen inleds nämligen nytt kyrkoår. – Advent är väldigt mycket glädje, säger Monika Regnfors Sjörén, kyrkoherde i Ekerö pastorat.

  • Publicerad 14:03, 27 nov 2017

En av årets mest speciella kyrkliga helger är bara några dagar bort. För Ekerö pastorat och kyrkoherden Monika Regnfors Sjörén är det glädjande och intensiva dagar.

Den 3 december är det första advent och i Ekerö pastorat blir det traditionellt firande.

– Vi har gudstjänster i våra olika kyrkor. Det är så med advent och julafton att man är mer intresserad av det som är traditionellt och som det alltid har varit, än nyheter, säger Monika Regnfors Sjörén.

Musik blir det gott om, lovar hon.

– Trumpet, musik, ljus och högtidligt blir det. Det blir väldigt mycket glädje, säger hon.

Advent innebär starten på kyrkoåret.

– Det är vår nyårsdag. Tiden fram till första advent är mer och mer allvarlig. Nu på söndag är det domsöndagen. Då är det allvar, sedan är vi renade och befriade och börjar om, säger hon.

Samtidigt är advent en förberedelse för julen.

– Man förbereder sig och tänker hur man ska ta emot Jesus när han kommer och hur man kan ändra sitt liv. Det är en tid för eftertanke, säger Monika Regnfors Sjörén.

De kommande veckorna blir hektiska för kyrkan.

– Det är roligt och inledningen på en väldigt intensiv period. Efter advent kommer lucia och sedan skolavslutningar och alla julgudstjänster. Det är roligt och positivt. När andra varvar ner inför julen ökar vi, säger hon.

Under de kommande helgerna tror Monika Regnfors Sjörén att många som annars sällan besöker kyrkan kommer på någon gudstjänst eller annan kyrklig verksamhet. Inte minst bland de yngre.

– Vi har julvandringar för skolorna i Ekebyhovskyrkan. Då kommer det många barn hit. Sedan bygger vi också upp en stor julkrubba i Ekebyhovskyrkan, Då bjuder vi in förskoleklasser. På så sätt introducerar vi dem som inte har mött advent i kyrkan. På advent och jul är det många som går i kyrkan, säger hon.

I Ekerö pastorat ingår församlingarna Lovö, Ekerö och Adelsö-Munsö.

Även Färingsö församling har adventsgudstjänster. I både Skå kyrka och Färentuna kyrka blir det musik med bland andra Svante Daneklev Wold som spelar trumpet.

Mer: Kommande kyrkhelger

3 december: Första advent.

10 december: Andra adven.

17: december: Tredje advent.

24 december: Fjärde advent.

31 december: Första söndagen efter jul.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter