Välkomna. Julstämningen är redan påtaglig i kyrkan. Foto: Elinor Karlin

Kyrkan öppnar portarna på julafton

Alla har inte någon att fira jul med hemma – däremot är alla välkomna att titta på julspelet i Skärholmens kyrka på julafton. Efteråt serveras gröt och smörgås.

  • Publicerad 12:28, 13 dec 2019

Julevangelium och julgröt. I Skärholmens kyrka kan du fira julafton med sällskap från hela stadsdelen.

– Det är väldigt populärt, kyrkan är helt full. Det är ett sätt för människor att fira jul helt enkelt, och att få lite julstämning, säger Gullevi Svensson, kyrkomusiker i församlingen. 

På julafton klockan 12 slår de upp portarna för årets julspel. På scenen kommer ett 20-tal barn, musiker och vuxna solister framföra julevangeliet till musik. Både stall, Josef och Maria, samt en ängel utlovas. När julspelet är över serveras ett julfika, med smörgås och julgröt klockan 13–15. 

– Det brukar komma alla möjliga människor från alla håll, förmodligen även de som inte är medlemmar i församlingen, säger Gullevi Svensson. 

Julspelet framfördes första gången i början av millenniet och har därmed blivit en tradition som går många år tillbaka i tiden. Gullevi Svensson menar att det är många som inte har någon annan att fira jul med som brukar dyka upp. 

– Men det kommer också många familjer, och många från andra kulturer. Det är roligt, de får se hur vi firar jul och så får de julklappar. 

Den första repetitionen för ensemblen sker nu under helgen så det blir kort varsel innan själva julafton. Men det är inget att oroa sig för, sångerna är klassiska och välkända och de flesta har varit med förr. Hon menar inte att det är svårt att få folk att ställa upp på att jobba under julafton, tvärtom. 

– Det är folk som har varit med sedan början som kommer och vill hjälpa till. Det är många barn som kommer också från alla möjliga håll, lite olika barnkörer.

Julspel i kyrkan

Plats: Skärholmens kyrka, Bodholmsplan 1 i Skärholmen.

Datum: Julafton, tisdag 24 december.

Tid: Klockan 12 börjar julspelet, 13–15 serveras julsmörgås och gröt, med julklappar till barnen.

Pris: Frivillig donation till församlingen.

Visa merVisa mindre