Botkyrka församling samlar in pengar till utsatta barnfamiljer under sina julkonserter. Bilden till vänster är dock inte från en kyrka i Botkyrka. Till höger: kyrkomusikern Karolina Bråkenhielm. Foto: Mostphotos/Botkyrka församling

Kyrkan samlar in till utsatta barnfamiljer

Traditionell julmusik, klassisk Händels och konserter med soul- och gospelvibbar. Den första advent inleds en månad av julkonserter i Botkyrka församlings kyrkor. Det är också startskottet för insamlingen "Botkyrkabarn", som ska stötta barnfamiljer i ekonomisk utsatthet.

  • Publicerad 15:57, 22 nov 2018

Söndagen den andra december inleder kyrkorna årets julkonserter med ett fackeltåg och musikgudstjänst med barnkörer i Ängskyrkan i Tumba. Sedan rullar det bara på med luciakonserter, Händels Messias och julkonserter med kammarkörer. På en av konserterna gästar Albysångerskan Celéste Domingos känd från TV4:s Talang och ger julkonserten en soul- och gospelkänsla.

I år gör församlingen också en insamlingskampanj till stöd för utsatta barnfamiljer i Botkyrka i samband med konserterna. Idén kom från kyrkomusikerna.

– Vi gör en massa julkonserter och samlar så många människor i våra kyrkor, då tänkte vi att vi kunde använda de tillfällena till att göra någonting för Botkyrkas barn. Vi vill vara en god kraft här och nu, säger Karolina Bråkenhielm, musiker i kyrkan.

"Julen öppnar hjärtan"

Konserterna är gratis som vanligt, insamlingen bygger på frivilliga bidrag från besökarna. Julen har en särskild förmåga att öppna människors hjärtan och plockar fram medmänskligheten hos oss, menar Karolina Bråkenhielm.

– Just i juletid är det många som vill hjälpa andra och den känslan ville vi ta tillvara på nu, säger hon.

Pengarna som församlingen får in kommer att fördelas mellan de olika kyrkorna i kommunen. Där ska diakonerna se till att de kommer till barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt när jul- och nyårshelgerna är över.

– Under julen finns det många aktörer som hjälper till, det här ska bli en hjälp i januari är det tänkt, säger Karolina Bråkenhielm.

Elva julkonserter

Alla kyrkor i Botkyrka församling i Svenska kyrkan håller julkonserter. Här är några av dem:

2 december: Adventskonsert och fackeltåg i Ängskyrkan. Sång av barnkörer. Klockan 16:00.

8 och 9 december: Luciakonsert i Tullinge kyrka. Sång av Barn- och Diskantkören. Klockan 16.00.

9 december: Händels Messias i Botkyrka kyrka. Botkyrka motettkör med solister och orkester på tidstrogna instrument. Klockan 16.00.

13 december: Luciatåg i Ängskyrkan. Sång av Barnkörerna och Ungdomskören. Klockan 18.00.

16 december: Julkonsert i Tumba kyrka med Céleste Domingos, Kyrkokören och Botkyrka Kammarkör. Klockan 16.00 och 19.00.

Gästar. Sångerskan och Albybon Celéste Domingos gästar julkonserterna i Tumba kyrka. Foto: Anna Sjögren