Kyrkan ska återinvigas efter stora förändringar

Den 8 oktober ska Kungsängens kyrka återinvigas. Efter att ha genomgått en stor renovering och fått en helt ny utbyggnad ska kyrkan åter tas i bruk.

  • Publicerad 10:00, 19 aug 2017

När Upplands-BroBladet var på besök i Kungsängens kyrka i februari var allt golv uppbrutet och den nya utbyggnaden var knappt påbörjad.

Nu är ett nytt värmesystem i form av bergvärme, det nya golvet, värmeslingor bänkarna, ljud, ljus och den nya utbyggnad på plats.

– Det känns bra. Nu ser man hur det kommer att se ut. Vi räknar med att bli klara till invigningen, och ekonomin ser också bra ut, säger Hans-Cristian Nyström, kyrkoherde.

Mer målning ska göras innan kyrkan står klar, och en ny kyrkoorgel kommer att dröja uppåt ett och ett halvt år innan den är färdigbyggd. Till dess finns ett nytt piano och en tillfällig orgel att tillgå.

Att bygga ut en sådan gammal kyrka är ovanligt, men skälen var tillräckligt viktiga för Länsstyrelsen. Tillgängligheten för funktionshindrade och att det numera finns två stora utrymningsvägar vägde tungt i att få renoveringen godkänd. Dessutom gjorde Länsstyrelsen bedömningen att kyrkan inte är unik i sig. Det finns många av samma typ, och därför fick den medeltida muren utanför kyrkan öppnas upp på grund av utbyggnaden.

Utbyggnaden är röd och byggd av träpaneler, något som har gett många synpunkter.

– Länsstyrelsen vill att om man förändrar en kyrka ska man se vad som är ursprungligt som vad som är nybyggt, och ändå ska det passa in. Vitt hade nog inte blivit godkänt. Och eftersom vi har faluröda byggnader på kyrkogården så passar färgen in. Jag tycker att det blir fint nu när det blir färdigt, säger Hans-Cristian Nyström.

Till invigningen den 8 oktober är alla välkomna. ­Biskop Ragnar Persenius kommer att leda kyrkoinvigningsmässan klockan 11.00, och därefter blir kyrklunch och konsert för dem som önskar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet