Kyrkan skramlar pengar till Nordens största orgel

Orgeln i Hedvig Eleonora kyrka är redan en landets mäktigaste. Men nu vill kyrkan skaffa ett nytt spelbord som ska ge orgeln dess fulla styrka – och därmed göra den störst i Norden.

  • Publicerad 14:16, 17 mar 2017

Organisten Ulf Norberg är drivande bakom idén som kommer sig av att det nuvarande spelbordet (den delen av orgeln som organisten spelar på) endast är kyrkan till låns. Nyligen dog ägaren och nu ska det lämnas tillbaka till dödsboet.

LÄS ÄVEN: Sveriges mest värdefulla historiska orgel finns i Fresta kyrka

Men ett nytt spelbord av bästa märke är dyrt, 2,5 miljoner närmare bestämt. En generös donation gjorde att man direkt fick in 700 000. Men även allmänheten kan bidra. Kyrkan bestämde sig i förra veckan för att vända sig till allmänheten för att få in de 100 000 som krävs för att betala handpenningen för spelbordet.

Samlar in pengar på nätet

Efter ett dygn hade deras kampanj på nättjänsten Kickstarter fått in 70 000 kronor och när dessa rader skrivs står insamlingen på drygt 79 000.

– Jag är övertygad om att det här kommer ros i hamn och komma våra besökare och hela kyrkans musikverksamhet till gagn, säger Ulf Norberg som berättar passionerat om möjligheterna med det nya spelbordet, som också innefattar digitala delar.

– Man kommer bland annat kunna sätta dit högtalare i valvet som kommer skapa ett fantastiskt ljud. Att det går att sitta här, i själva kyrkorummet, och spela tillsammans med en symfoniorkester kommer att öppna upp möjligheterna för stora musikupplevelser, säger han.

LÄS ÄVEN: Nya feta orgeln krävde hål i taket

Själva orgelpiporna (6000 stycken!) är till stora delar från 1700-talet och kommer enligt Ulf Norberg kunna utnyttjas ännu mer med det nya spelbordet.

– Det kommer bli en ännu starkare orgel. När den är på plats kommer vi att fira med stor konsert!, säger han.

Ulf Norberg organist i Hedvig Eleonoras kyrka och ligger bakom initiativet till den nya orgeln.. Foto: Maja Brand

Anders Öhneman (i bakgrunden) är en frekvent besökare på lunchkonserterna i kyrkan när Ulf Norberg spelar. Foto: Maja Brand

Insamlingen till en ny orgel

Du hittar insamlingen på nätet här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KB nära att skrälla mot allsvenskt lag

Nyheter Förlorade efter förlängning – se publikens hyllning efter slutsignal Tio minuter ifrån en jätteskräll i Svenska cupen. Karlbergs BK förlorade mot allsvenska Dalkurd med 1-2 efter förlängning.tisdag 21/8 22:09

Här kan du förtidsrösta i Stockholm i valet 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan nu På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00