Kyrkan skramlar pengar till Nordens största orgel

Orgeln i Hedvig Eleonora kyrka är redan en landets mäktigaste. Men nu vill kyrkan skaffa ett nytt spelbord som ska ge orgeln dess fulla styrka – och därmed göra den störst i Norden.

  • Publicerad 14:16, 17 mar 2017

Organisten Ulf Norberg är drivande bakom idén som kommer sig av att det nuvarande spelbordet (den delen av orgeln som organisten spelar på) endast är kyrkan till låns. Nyligen dog ägaren och nu ska det lämnas tillbaka till dödsboet.

LÄS ÄVEN: Sveriges mest värdefulla historiska orgel finns i Fresta kyrka

Men ett nytt spelbord av bästa märke är dyrt, 2,5 miljoner närmare bestämt. En generös donation gjorde att man direkt fick in 700 000. Men även allmänheten kan bidra. Kyrkan bestämde sig i förra veckan för att vända sig till allmänheten för att få in de 100 000 som krävs för att betala handpenningen för spelbordet.

Samlar in pengar på nätet

Efter ett dygn hade deras kampanj på nättjänsten Kickstarter fått in 70 000 kronor och när dessa rader skrivs står insamlingen på drygt 79 000.

– Jag är övertygad om att det här kommer ros i hamn och komma våra besökare och hela kyrkans musikverksamhet till gagn, säger Ulf Norberg som berättar passionerat om möjligheterna med det nya spelbordet, som också innefattar digitala delar.

– Man kommer bland annat kunna sätta dit högtalare i valvet som kommer skapa ett fantastiskt ljud. Att det går att sitta här, i själva kyrkorummet, och spela tillsammans med en symfoniorkester kommer att öppna upp möjligheterna för stora musikupplevelser, säger han.

LÄS ÄVEN: Nya feta orgeln krävde hål i taket

Själva orgelpiporna (6000 stycken!) är till stora delar från 1700-talet och kommer enligt Ulf Norberg kunna utnyttjas ännu mer med det nya spelbordet.

– Det kommer bli en ännu starkare orgel. När den är på plats kommer vi att fira med stor konsert!, säger han.

Ulf Norberg organist i Hedvig Eleonoras kyrka och ligger bakom initiativet till den nya orgeln.. Foto: Maja Brand

Anders Öhneman (i bakgrunden) är en frekvent besökare på lunchkonserterna i kyrkan när Ulf Norberg spelar. Foto: Maja Brand

Insamlingen till en ny orgel

Du hittar insamlingen på nätet här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hemlösa äldre får gratis hotell på Söder

Nyheter Södermalmshotell ger bort rum i jul Julbord, julklappar – och två nätter på hotell i hjärtat av Södermalm. Det väntar ett trettiotal äldre hemlösa under julhelgen.tisdag 18/12 21:00

Inte längre aktuellt med förarlösa SL-tåg

Nyheter ✓Ny installation totalfloppade ✓SL: Ingen arbetar med frågan SL smidde tidigare planer på att köra med förarlösa tåg i tunnelbanan. Men alla sådana förslag är skjutna på framtiden.tisdag 18/12 20:10