No jazz before the rumble. Kyrkoherde Michael Persson har skrinlagt musik för äldre. Han vill satsa på yngre verksamhet. Foto: Sacharias Källdén

Kyrkan slopar välbesökt jazzlunch för pensionärer

Nu är det slutjazzat på Stora Essingen. Kyrkan ska satsa på ungdomar och mindfulness. Därför slopas jazzlunch för pensionärer. "Jättetråkigt, det fick mig att känna mig ung", säger Ea Hamilton, 74.

  • Publicerad 18:55, 4 sep 2019

I 13 år har Essinge kyrka styrt upp livemusik och mat i församlingsgården. Åtta gånger per år har äldre kunnat lyssna på Happy Old Highlanders och äta en lätt lunch. Men från och med förra veckan är det över.

Svenska kyrkan har meddelat att det kanske kommer att ske igen, men inte alls på samma regelbundna sätt.

– Jättetråkigt. Det betyder så mycket för de jättegamla, de som är så gamla att jag känner mig ung i deras sällskap. De lever upp, säger Ea Hamilton, 74, trogen besökare sedan ett par år.

Hon säger att jazzen får det att spritta skönt i benen.

– Det är den musik vi lyssnade på som ungdomar. Man minns hur det var när man var yngre och gick ut och dansade. Det brukar vara lång kö för att komma in!

Kyrkoherden Michael Persson är den som bestämmer på Stora Essingen. Han säger att han själv gillar jazz och att det här är en ren prio- och pengafråga.

Vill satsa på unga i sin oas

De har en budget på 150 000 kr per år för vanliga konserter i kyrkan. Där ska Happy Old Highlanders från och med nu också rymmas, då och då.

– Vi har en ny inriktning där vi ska främja fördjupning, att bli en lugn oas i storstadsdjungeln. Och då måste vi lägga våra pengar annorlunda än på jazz. Det finns många skolungdomar på Essingen. Vi ska satsa på de unga och våra konfirmander, säger Michael Persson.

Här satsar kyrkan stort på digital detox