Kyrkan tar emot barnen efter förskolebranden

I söndags förlorade 57 barn sin förskola i branden i Drottningholm. Men nu finns en lösning. På måndag flyttar både barn och personal in i Ekebyhovskyrkan.

  • Publicerad 15:16, 5 jan 2017

Det är helt fantastiskt att de kan ställa upp med så kort varsel.

Kommunens långsiktiga plan är att ställa upp paviljonger i närheten av den nerbrunna förskolan medan en ny permanent förskola byggs upp. Paviljongerna ska vara på plats inom tre månader.

Tills dess behövs en akut lösning. Och räddningen blev Ekebyhovskyrkan.

– Kommunen tog kontakt med oss och många andra. Då började vi inventera vad vi har och vad vi kan göra och insåg att om vi tränger ihop oss så ska det nog fungera. Så hela förskolan i Drottningholm får vara här hos oss, säger Monika Regnfors Sjörén, kyrkoherde i Ekerö pastorat.

– Därmed får alla barnen vara på ett och samma ställe, vilket är viktigt eftersom syskon ofta går på samma förskola, så kan föräldrarna hämta och lämna på samma ställe.

LÄS ÄVEN: Förskolan gick inte att rädda från lågorna

På onsdagen slöt kommunen ett avtal med Svenska kyrkan om att få hyra ungefär 400 kvadratmeter av Ekebyhovskyrkans lokaler. På måndag flyttar både barn och personal in.

– Vi har redan en egen förskola med 34 barn, och nu kommer nästan 60 barn till, så det är klart att det blir trångt. Men det känns väldigt gott att kunna hjälpa till.

Ett 20-tal barn, de allra minsta, kommer att få vara där kyrkan vanligtvis har öppen förskola. Resterande barn kommer att vara i bland annat kyrkans bibliotek, konferensrum och ungdomsrum.

– Vi kommer även att titta på hur vi utnyttjar gården och hur vi kan dela på den, så att inte alla är ute samtidigt, säger kyrkans förskolechef Anna Stelling.

Just nu jobbar kyrko- och förskolepersonalen febrilt med att iordningställa lokalerna med möbler och leksaker.

– Det känns roligt att se att det finns så många goda krafter som engagerar sig när något hemskt har hänt, säger Monika Regnfors Sjörén.

Både Monika Regnfors Sjörén och Anna Stelling ser nu mycket fram emot att få ett tillskott av 57 barn.

– Jag känner redan nu att jag kommer att sakna det här, säger Anna Stelling.

Ekebyhovskyrkan hade planerat att starta sin kafé- och cateringverksamhet i kyrkan från den 1 januari, men det får helt enkelt skjutas på.

– Rummen kommer ju att behövas. Det är viktigare att barnen får någonstans att vara, säger Monika Regnfors Sjörén.

Carita Almqvist, förskolechef på Drottningholms förskola, är minst sagt tacksam för kyrkans hjälp.

– Det är helt fantastiskt att de kan ställa upp med så kort varsel och boka om allt de har inbokat i lokalerna för att vi ska få vara här. De har gjort det här på en och en halv dag, så en stor eloge till dem.

Efter branden har förskolepersonalen haft stressiga dagar för att hitta en snabb lösning, så bearbetningen av det som hänt har hamnat lite i skuggan, berättar Carita Almqvist.

– Vi har jobbat i ett extremt tempo, så vi har inte hunnit sätta oss ner och tänka efter kring vad som hänt. Men nästa vecka ska vi ta in krishanteringspersonal för dem som önskar. Än så länge har vi bara kört på för att hitta en lösning, men vi kommer ju att behöva prata om det, säger hon.

Branden utbröt på Drottningholms förskola på nyårsdagens kväll. Räddningstjänsten och polisen kunde snabbt konstatera att byggnaden inte gick att rädda. Vad som orsakade branden var på torsdagen ännu inte klarlagt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Stor åtgång av vatten trots vädjan

Nyheter Vatten. Roslagsvatten uppmannar att fundera kring vattning Återhållsamhet med vattenanvändning uppmanades. Det verkar inte Ekeröborna ha lyssnat så noga till. Förbrukningen är fortsatt hög, enligt Roslagsvatten.fredag 15/6 14:47

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter