Kyrkskandal. Enligt tingsrätten har tre av kyrkans föreningar med hjälp av falska anställningar lurat myndigheterna på miljontals kronor. Foto: Arkivbild

Kyrkohärvan i Hallunda tas upp i hovrätten

I juni förra året dömdes anställda i den syrisk-ortodoxa kyrkan St Petrus och Paulus av tingsrätten för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på miljonbelopp. Domen överklagades och i veckan inleddes hovrättsförhandlingarna.

  • Publicerad 18:18, 12 sep 2017

I juni 2016, efter en 40 dagar lång rättegång, kom tingsrättens dom. Ett tiotal personer med kopplingar till den syrisk-ortodoxa kyrkan St Petrus och Paulus i Hallunda dömdes för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på totalt sex miljoner kronor genom falska anställningar i tre av kyrkans föreningar.

Kyrkohärvan i Hallunda: Miljoner rann iväg utan kontroll

Men nu tas fallet alltså upp av Svea hovrätt, rapporterar SVT Nyheter, efter att både åklagaren och den huvudåtalade i Kyrkohärvan, församlingens tidigare ordförande Halef Halef, överklagat tingsrättens dom.

Vill bli friad

Halef Halef, som tidigare suttit som ordförande i Norsborgs centrum, dömdes till fängelse i tre år och sex månader för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott, medhjälp till bidragsbrott och grovt bokföringsjobb.

Kyrkohärvan i Hallunda: Halef Halef döms till fängelse i tre och ett halvt år

Men medan åklagaren vill skärpa straffet till fem års fängelse vill Halef Halef att åtalet ogillas. Han vill också slippa betala det skadestånd tingsrätten utdömt.

Hovrättsförhandlingarna kommer att pågå i 33 dagar.

Tre av kyrkans föreningar användes för att ordna falska anställningar: den ideella kyrkoföreningen, en syrisk-ortodox vuxenförening och en sång- och musikförening.

Ett tiotal personer dömdes av tingsrätten.

De dömda i fallet, liksom kyrkan och de två andra föreningar tillhöriga kyrkan, blev skyldiga att betala skadestånd till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.