Nya traditioner. Spånga-Kista församling förlänger sin digitala satsning över påsk. Foto: Mikael Andersson

Kyrkor i Spånga-Kista firar påsken digitalt

Svenska kyrkan i Spånga-Kista lägger sedan en tid tillbaka ut sina andakter på nätet, på grund av coronaviruset. Initiativet uppskattas av medlemmarna, och nu väljer församlingen att förlänga satsningen över påsk.

  • Publicerad 16:24, 2 apr 2020

Att vara kristen handlar inte bara om att gå till kyrkan.

Förra veckan berättade vi om att Svenska kyrkans församling i Spånga-Kista har börjat med digitala andakter så här i virustider. Detta för att svara på människors andliga behov även om de inte kan vistas tillsammans i kyrkan.

– Vi har fått mycket uppskattning för andakterna, att de fyller en funktion. Det är inte som att gå på gudstjänst såklart, men vi har några som är inne och tittar varje dag. Det är fint, säger Tuulia Sivapragasam, präst i Spånga-Kista församling.

Läser bibeltexter om påsk

Nu har församlingen bestämt sig för att fortsätta med den digitala satsningen över påsk och en vecka till efter det.

– Under påskhelgen så blir andakterna lite annorlunda. Då läser vi bibeltexterna som handlar om påsk och om Jesu död och återuppståndelse.

Andakterna har hittills varit fem till sju minuter långa, och under påsken kommer dessa kanske bli lite längre. Precis som tidigare kommer andakterna spelas in i förväg för att sedan läggas ut på församlingens Facebook och Instagram.

Är det många av era medlemmar som saknar kyrkan?

– De flesta inser att såhär är det nu, vi kan inte göra så mycket åt det. Men det är klart att det finns en längtan. Vi uppmuntrar människor att be hemma eller på bussen eller var man vill. Att vara kristen handlar inte bara om att gå till kyrkan, utan också att finnas till för sina medmänniskor. Det är också ett sätt att uttrycka sin tro på, säger Tuulia Sivapragasam.

Spånga-Kista församling

✓ Äger tre kyrkor: Spånga, Kista och Akalla. Den sistnämnda ska dock säljas.

✓ Andakterna hittar du på församlingens Instagram @spangakista samt på deras Facebook.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt