Valet där inget står på spel? Bromma kyrka är en av fyra i Bromma församling. Foto: Thomas Lauffs

Kyrkovalet: Arvoden enda stridsfrågan i Bromma

De två nomineringsgrupperna som styrt i Bromma församling kommer enligt egen utsago "oförskämt bra överens". Det enda de är oense om är vad de ska ge sig själva betalt.

  • Publicerad 15:34, 7 sep 2017

Det som skiljer oss åt handlar mest om olika åsikter på individnivå.

I Bromma församling sitter endast två nomineringsgrupper i Kyrkofullmäktige och i församlingens kyrkoråd. Brobyggarna – en politiskt obunden borgerlig konstellation – har majoritet och därmed ordförandeposterna, och Socialdemokraterna är i opposition.

Men kanske är ordet opposition fel att använda i sammanhanget, eftersom båda grupperna menar att de kommer "oförskämt bra överens". Orden är Micael Stehrs (BB), ordförande i kyrkorådet.

– Det som skiljer oss åt handlar mest om olika åsikter på individnivå, inte några stora skillnader i hur vi jobbar i nomineringsgrupperna i församlingen, säger han.

Socialdemokraternas Gerd Sjöberg Granlund, som också sitter i kyrkorådet är inne på samma spår.

– Vi satsar mycket på barn och ungdomar med körer, tjej- och killgrupper, fortsättning på konfirmationen och ledarskapsutbildningar. Vi har ett mycket gott samarbete med Brobyggarna, säger Gerd Sjöberg Granlund (S).

Enda knäckfrågan

I en fråga är det dock inte överens: hur stor ekonomisk ersättning de förtroendevalda i församlingen ska få.

Det finns inga gemensamma regler inom Svenska kyrkan för detta, utan det är upp till varje församling att besluta vad som är skäligt. Frågan har varit uppe på bordet flera gånger i Bromma församlings kyrkoråd och förra året gjorde rådet en sammanställning över vad förtroendevalda får i 25 andra församlingar i Stockholms stift.

Årsersättningen för en kyrkorådsordförande varierar mellan 6 000 kronor i Bromma och 89 000 kronor i Oscars. De flesta ligger någonstans mellan 30 000 och 50 000 kronor.

– Det handlar om hur vi ser på kyrkans roll. Vi i (S) tycker att Svenska kyrkan är en viktig del av samhället och en verksamhet som alla ska få ta del av, oavsett religion, säger Gerd Sjöberg Granlund.

"Som andra politiska uppdrag"

Eftersom uppdraget handlar om att förvalta och utveckla verksamheten menar hon att det är samma sak som att företräda ett parti i stadsdelsnämnden eller kommunfullmäktige.

– Det handlar inte om att tjäna en massa pengar men idag får vi ledamöter några hundralappar per termin i sammanträdesarvoden, trots att vi lägger ner massor med tid. Om vi vinner valet kommer vi att höja ersättningen, säger Gerd Sjöberg Granlund.

Exakt var nivån ska ligga vill hon inte specificera, men menar att det bör ligga på ungefär samma nivå som inom Stockholms stad.

Brobyggarnas Micael Stehr tycker helt tvärt om. När han tillträdde som kyrkorådsordförande drev han igenom en ändring i reglementet som innebar att den som ville kunde slippa arvode.

– Vi arbetar med gudstjänst, diakoni och utbildning. Anledningen till att man engagerar sig ska inte vara pengar, men jag har respekt för att man kan tycka annorlunda med tanke på hur mycket tid vi lägger ner, säger han.

Själv säger han att han har avböjt sammanträdesarvode men tar emot för uppdraget som ordförande.

Hur det blir i fortsättningen får visa sig efter valet. I år ställer dessutom ytterligare två nomineringsgrupper upp i Bromma, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Det här röstar du om:

I kyrkovalet väljer du vilka personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Du väljer till tre instanser; kyrkofullmäktige (lokalt), stiftsfullmäktige (regionalt) och kyrkomötet (riksnivå).

För att se vilka nomineringsgrupper som finns i just ditt område, se https://kandidatvisning.svenskakyrkan.se

Du ska vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast på valdagen. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar av cirka 5,2 miljoner röstberättigade, vilket motsvarar 12,8 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här lappas flest bilar i Västerort

Se hela listan – gata för gata Åtta av gatorna på Västerorts topp 20-lista där flest får p-böter ligger i Vällingby. Även Björnsonsgatan i Blackeberg ligger i topp när det gäller bötfällda felparkeringar.tisdag 19/6 11:43

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04