Sverigedemokraterna storsatsar i årets kyrkoval. Foto: Sacharias Källdén

Kyrkovalet: Ingen plan för att möta SD i Järfälla

Sverigedemokraterna storsatsar i årets kyrkoval. I Järfälla ställer partiet upp för första gången, men trots viss oro har de sittande politikerna ingen egentlig plan för att bemöta SD.

  • Publicerad 11:30, 4 sep 2017

I kyrkovalet 2013 ställde Sverigedemokraterna upp i tre av Stockholms länsförsamlingar: Huddinge, Tyresö och Sundbyberg – och kom in i samtliga. Inför kyrkovalet i år har partiet expanderat, och kandiderar nu till hela 19 länsförsamlingar, samt ytterligare 18 församlingar inom Stockholms stad. Nationellt har de gått från 130 kandidater 2013 till 1 000 i år.

– Jag tror att vi har goda möjligheter att göra ett bra val i hela landet och att komma in i Järfälla, säger Jimmy Fors, som kandiderar som toppnamn för SD till Järfälla församling.

Partiet satsar hårt både på riksnivå och lokalt, med bland annat kampanjannonser och flygbladsutdelningar.

– I Järfälla har vi delat ut foldrar till runt 60 procent av hushållen, jag har skrivit insändare och på Järfällafestivalen nästa vecka kommer vi att vara på plats för att pusha för kyrkovalet. Och så finns vi självklart på sociala medier, säger Jimmy Fors.

Inte oroliga

Men trots offensiven planerar varken Borgerligt alternativ eller Socialdemokraterna någon motkampanj.

– Jag känner mig inte orolig för att de satsar. Det är trots allt en demokratisk process, det är upp till väljarna. Vi kampanjar inte emot, det vore fel. Vi låter dem köra sitt rejs och vi kör vårt – ”may the best one win”, säger Robert Eklund, från Borgerligt alternativ, som idag ingår i majoriteten i Järfälla kyrkofullmäktige.

”Delar inte deras syn”

Både han Socialdemokraternas Birgitta Nilsson understryker det goda samarbetet inom församlingen, mellan nomineringsgrupper som i andra politiska sammanhang högljutt argumenterar mot varandra. Så spelar det ens någon roll vad man röstar på?

– Ja, vi delar inte SD:s syn på hur kyrkan ska styras och vi har inte samma människosyn. Vi vill ha en folkkyrka som välkomnar alla, samkönade par får gifta sig och vi är emot rasism och religionsförtryck, säger Birgitta Nilsson (S).

Hon oroar sig för att Sverigedemokraterna kan komma in.

– Vi försöker sprida vad vi vill och pratar med våra medlemmar för att de ska gå och rösta. Men det är mest inom nomineringsgruppen vi försöker påverka, vi hade säkert kunnat göra mer. Samtidigt är vi flera som har samma inställning till SD, så jag hoppas att de inte får något att säga till om även om de skulle komma in, säger hon.

Kyrkovalet – så funkar det

I kyrkovalet väljer du vilka personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Du väljer till tre instanser; kyrkofullmäktige (lokalt), stiftsfullmäktige (regionalt) och kyrkomötet (riksnivå).

För att se vilka nomineringsgrupper som finns i just ditt område, se https://kandidatvisning.svenskakyrkan.se

Du ska vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast på valdagen. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar av cirka 5,2 miljoner röstberättigade, vilket motsvarar 12,8 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya p-platserna i Viksjö försenas kraftigt

Nyheter "En katastrof för oss handlare" Sedan årsskiftet har det varit knepigt att få parkeringsplats i Viksjö centrum. Målet var att p-platserna närmast butikerna skulle öppnas upp innan midsommar. Men det kommer att dröja betydligt...måndag 18/6 11:42