Kyrkovalets stridsfråga: En svindyr orgel

Kyrkovalet står för dörren och mitt i den politiska skottlinjen i Hägersten står en orgel för mångmiljonbelopp.

  • Publicerad 18:30, 28 aug 2017

I mitten på september är det dags för kyrkoval och för den som bor i Hägersten kan det räcka att bestämma sig i en enda fråga för att veta var man ska lägga sin röst: Ja eller nej till en svindyr orgel.

I Hägersten har har nämligen en ny orgel till Uppenbarelsekyrkan för i runda slängar femton miljoner kronor kommit att bli den främsta stridsfrågan.

Kyrkan skramlar pengar till Nordens största orgel

Lars-Olof Landin är ledamot för POSK, partipolitisk obundna i svenska kyrkan och sitter i budgetberedningen för Hägerstens församling. Han tycker att en ny orgel är en fullständigt huvudlös investering.

– Vi motsätter oss en ny orgel för den står för ungefär tjugo procent av det sparade kapital vi har. Det här är pengar vi sparat för att säkra kyrkans fortlevnad och nu vill man lägga tjugo procent av dem på en enda investering. Den här orgeln var bra så sent som för några år sedan men nu helt plötsligt har vi musiker som övervärderar värdet av en ny orgel, säger han.  

Kyrkan är inte Berwaldhallen

Han får medhåll av lars Richter, ledamot för Borgerligt alternativ.

SÖNDAGSLÄSNING: Himmelriket för troende i kyrkotäta Hägersten

– Många ratar den gam la orgeln och säger att man inte kan spela vissa stycken på den och det är väl möjligt men vi ska inte konkurrera med Berwaldhallen. Vi är en kyrka och då kan vi tycka att det här är väldigt mycket pengar, säger han.

Orgeln får organister att rata kyrkan

På rakt motsatt sida i orgelstriden står Gunilla Schöldström, (S), ordförande i Kyrkorådet.

– Den här orgeln var kanske ganska populär när kyrkan byggdes och den är anpassad till den typen av musik som var väldigt inne då. Men den har begränsningar så den kan inte spela en del av den musik som människor önskar idag. Vi har förbättrat den och byggt ut den men det har inte varit tillräckligt. Vi har haft flera organister som lämnat oss för andra församlingar för att de vill spela på en annan typ av orgel, säger hon.

Att investera runt femton miljoner kronor i en ny orgel är ingenting som skrämmer henne.

– Vi har god ekonomi och då är det ett bra tillfälle att satsa på den här orgeln som är som en ny orkester. Musiken är oerhört viktig i kyrkan, den är som ett annat språk. Det blir ett komplement till det talade ordet, säger hon.   

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48