Jan Jönsson (L), vill riva upp den misslyckade trädodlingen och återställa de gamla sommarängarna mellan Skärholmen och Sätra. Foto: Arkivbild, Rasmus Panagiotis Columbus

L-attack mot alliansens trädfiasko

I fyra år har rader av taniga körsbärsträd tagit upp större delen av gräsytan mellan Skärholmen och Sätra. Nu vill Liberalerna i stadsdelen riva upp sina allianskollegors gamla vallöfte – med rötterna. "Det var ett vansinnigt löfte", säger Jan Jönsson, gruppledare.

  • Publicerad 14:00, 12 jun 2018

– Jag trodde först att det kanske skulle bli vackert. Men vi var nog många som blev förundrade när de kom upp i långa täta rader. Det ser väldigt märkligt ut och det har verkligen inte tagit fart – de flesta är i bedrövligt skick, säger Jan Jönsson, Liberalernas gruppledare i Skärholmen.

Det var strax före maktskiftet i staden 2014 som raderna med körsbärsträd planterades vid Skärholmsvägen, mellan Skärholmen och Sätra. Anledningen var att den då styrande alliansen hade lovat att ett träd skulle planteras för varje nybyggd lägenhet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men när mandatperioden var slut började det bli bråttom att uppfylla löftet och träden hamnade vid olika trafikleder – bland annat i Skärholmen. Kostnaden för varje träd: 1000 kronor styck.

Nu vill Liberalerna i Skärholmen riva upp det gamla vallöftet – med rötterna.

– Vi tycker att det vore trevligt om det blir som förr när det var sommarängar med böljande gräs och olika sorters blommor. Och kanske kunde man behålla några av körsbärsträden i lundar, nu ser det mest ut som en industriell körsbärsodling, säger Jan Jönsson.

Hur ser du på dina allianskollegors löfte idag?

– Det är ett helt vansinnigt löfte måste jag säga. Tanken var kanske fin ur ett stadsmiljö- och klimatperspektiv, om man faktiskt hade planterat träd där det också byggs bostäder. Men det här är ett av de mest idiotiska genomföranden jag sett – en siffra blev viktigare än själva syftet.

Varför protesterade ni inte när beslutet togs?

– Jag inbillade mig att det skulle bli snyggt när de väl kom upp, att det fanns en metod bakom där bara vissa skulle överleva. Men så har det inte blivit alls.

På torsdag ska Liberalerna ta upp ärendet i stadsdelsnämnden. Om de får med sig resten av nämnden kommer förvaltningen få i uppdrag att kontakta de ansvariga i staden.

Fyra Skärholmssatsningar som blev... sådär?

"Bedrövligt". Så beskriver Jan Jönsson (L) trädodlingen mellan Skärholmen och Sätra. "Nu har dessutom maskiner skapat stora skador i gräset, det är bara jord och klet överallt", säger han. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus