Liberalerna Anna-Lena Johansson och Henrik Thureson föreslår att paviljonger flyttas till grönområdet vid Linbaneparken. Foto: Anton Kyhlbäck

L föreslår ny plats för Eriksbergsskolans elever

Kritiken mot skolutredningen har fått gehör. I veckan gav kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att nya platser för tillfällig omplacering av Eriksbergsskolans elever ska utredas.

  • Publicerad 11:27, 6 nov 2019

Planen på att skrota nybyggnationen av Eriksbergsskolan är dock oförändrad.

Liberalerna i Sollentuna tycker att paviljonger vid Linbaneparken passar bättre än vid Helenelundsskolan – och får medhåll av en förälder som har varit engagerad i frågan.

– Vi behöver se en snabb process och kan bara beklaga att alternativ inte har utretts tidigare, säger Anna-Lena Johansson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det som är bra med den här platsen är att man inte skulle behöva minska skolgården. Istället tillkommer mer ytor för lek och aktivitet, säger Henrik Thureson (L), vice ordförande i utbildningsnämnden.

Ärendet förbereds till fullmäktige

Alliansen står fortfarande bakom utredningen.

Före årsskiftet väntas fullmäktige ha fattat beslut i frågan – inför skolvalet nästa år. Anna-Lena Johansson och Henrik Thureson menar att det är rätt beslut. Flera föräldrar har riktat kritik mot utredningen.

– Om man kan bygga större skolor så ger det bättre förutsättningar till hög kvalitet i undervisningen, säger Henrik Thureson och Anna-Lena Johansson tillägger:

– En liten skola har svårt att klara av rekryteringar och få duktig personal. Större skolor klara det bättre, säger hon.

Positiv till nya paviljonger

En central del i vårdnadshavarnas kritik har varit att det blir för många elever på Helenelundsskolan. Utbildningskontoret har påpekat, i och med sin utredning, att antalet skolplatser i området väntas få balans – eftersom elevunderlaget ska minska.

Befolkningsprognosen i utredningen har även kritiserats av vårdnadshavare.

Föräldern Veronika Astervall ser positivt på att man tittar på alternativa platser.

– Det skulle lösa flera problem, som att skolgården blir för liten. Det blir bättre utrymme för barnen, än att tränga in alla på befintliga Helenelundsskolans yta. Om man utgår från att det finns en matsal i paviljongen, och en mindre idrottshall, då blir det mycket bättre plats och miljö för barnen, säger hon.

På måndag, den 11 november, fattar kommunstyrelsen ett beslut i frågan.

Stor manifestation mot skolutredning

Förslag om Eriksbergsskolan får stöd i nämnden

Eriksbergsskolan kan upphöra efter flytt

Sollentunapartiet föreslog området som ett alternativ, 2012, och får nu stöd från Liberalerna. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Norra Stockholms sista anhalt finns i Västerort

Nyheter Så fungerar Råckstas krematorium I dagsläget väljer nio av tio stockholmare att kremera sig, men hur går det egentligen till? I Råcksta ligger ett av stadens två krematorier, vilket betyder att det är en plats där en stor del av...fredag 15/11 16:21

Stora skillnader mellan hyresvärdar på Malmvägen

Nyheter Kritik mot privat hyresvärd i rapport från Hyresgästföreningen Hyresgästföreningen släppte nyligen en rapport där de jämfört privatägda hyresfastigheter med kommunala på Malmvägen. Enligt rapporten finns det stora skillnader i fråga om service, underhåll och...fredag 15/11 11:54

Villaägare polisanmäler handskrivna lappar i Edsviken

Nyheter Ärendet rubricerat som hets mot folkgrupp I slutet av oktober delades lappar ut till flera bostäder i ett villaområde i Sollentuna. En av grannarna polisanmälde händelsen. Polisen rubricerade ärendet som hets mot folkgrupp.torsdag 14/11 12:40
Stockholm Direkt