Liberalerna Anna-Lena Johansson och Henrik Thureson föreslår att paviljonger flyttas till grönområdet vid Linbaneparken. Foto: Anton Kyhlbäck

L föreslår ny plats för Eriksbergsskolans elever

Kritiken mot skolutredningen har fått gehör. I veckan gav kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att nya platser för tillfällig omplacering av Eriksbergsskolans elever ska utredas.

  • Publicerad 11:27, 6 nov 2019

Planen på att skrota nybyggnationen av Eriksbergsskolan är dock oförändrad.

Liberalerna i Sollentuna tycker att paviljonger vid Linbaneparken passar bättre än vid Helenelundsskolan – och får medhåll av en förälder som har varit engagerad i frågan.

– Vi behöver se en snabb process och kan bara beklaga att alternativ inte har utretts tidigare, säger Anna-Lena Johansson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det som är bra med den här platsen är att man inte skulle behöva minska skolgården. Istället tillkommer mer ytor för lek och aktivitet, säger Henrik Thureson (L), vice ordförande i utbildningsnämnden.

Ärendet förbereds till fullmäktige

Alliansen står fortfarande bakom utredningen.

Före årsskiftet väntas fullmäktige ha fattat beslut i frågan – inför skolvalet nästa år. Anna-Lena Johansson och Henrik Thureson menar att det är rätt beslut. Flera föräldrar har riktat kritik mot utredningen.

– Om man kan bygga större skolor så ger det bättre förutsättningar till hög kvalitet i undervisningen, säger Henrik Thureson och Anna-Lena Johansson tillägger:

– En liten skola har svårt att klara av rekryteringar och få duktig personal. Större skolor klara det bättre, säger hon.

Positiv till nya paviljonger

En central del i vårdnadshavarnas kritik har varit att det blir för många elever på Helenelundsskolan. Utbildningskontoret har påpekat, i och med sin utredning, att antalet skolplatser i området väntas få balans – eftersom elevunderlaget ska minska.

Befolkningsprognosen i utredningen har även kritiserats av vårdnadshavare.

Föräldern Veronika Astervall ser positivt på att man tittar på alternativa platser.

– Det skulle lösa flera problem, som att skolgården blir för liten. Det blir bättre utrymme för barnen, än att tränga in alla på befintliga Helenelundsskolans yta. Om man utgår från att det finns en matsal i paviljongen, och en mindre idrottshall, då blir det mycket bättre plats och miljö för barnen, säger hon.

På måndag, den 11 november, fattar kommunstyrelsen ett beslut i frågan.

Stor manifestation mot skolutredning

Förslag om Eriksbergsskolan får stöd i nämnden

Eriksbergsskolan kan upphöra efter flytt

Sollentunapartiet föreslog området som ett alternativ, 2012, och får nu stöd från Liberalerna. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skott avlossade i Sollentuna i natt

Nyheter En utredning om grovt vapenbrott har inletts Natten mot fredagen avlossades skott i närheten av Sollentuna centrum. Ingen ska ha skadats vid händelsen och polisen har inlett en utredning om grovt vapenbrott.fredag 7/8 9:17

Stjärnorna jagar rekord på Vallen

Nyheter Eliten möts i årets Sollentuna GP Snart möts eliten inom friidrotten på Vallen i Sollentuna. Här är listan över några av deltagarna under tävlingen på måndag - och som tippas slå gamla svenska rekord.torsdag 6/8 14:12

SM-guld till tvillingar från Sollentuna

Nyheter "Stort! Det känns så himla roligt!" Sanna och Tina Thurin från Sollentuna Volleybollklubb tog hem SM-guldet på Tylösand under den gångna helgen.måndag 3/8 17:27
Stockholm Direkt