L-förslaget: Bygg linbana mellan Brommaplan och Ekerö

En linbana mellan Ekerö och Brommaplan skulle kunna lösa trafikkaoset på Ekerövägen och Drottningholmsvägen. Nu vill Liberalerna i Bromma och på Ekerö att frågan utreds.

  • Publicerad 10:20, 19 sep 2016

Pendelbåten är ett jättebra initiativ, men den räcker inte.

Både Ekerövägen och Drottningholmsvägen är hårt belastade i rusningstid. Trafikstockningarna påverkar både Ekerö- och Brommabornas resor till och från hemmen. För att lösa trafikkaoset vill nu några företrädare för Liberalerna på Ekerö och i Bromma att man ska utreda möjligheterna för en linbana – mellan Ekerö och Brommaplan.

– I det trafikläge vi har med ombyggnationen av Brommaplan, Förbifart Stockholm och breddningen av Ekerövägen måste vi börja titta på alternativa lösningar för att kunna hantera trafiksituationen. Pendelbåten är ett jättebra initiativ, men den räcker inte. Därför tycker vi att det är läge att utreda detta, säger Göran Hellmalm, gruppledare för Liberalerna på Ekerö.

Färdsättet är ingen ny fråga för Ekeröpolitiken. Flera partier har tidigare lyft förslaget om en linbana, bland annat Moderaterna inför valet 2014, då från Tappström till antingen Mälarhöjden eller Brommaplan.

Vilket vore bäst, Bromma eller Söderort?

– Ur ett strikt Ekeröperspektiv hade det nog varit tekniskt lättare mot Bredäng eller Mälarhöjden, det är en kortare sträcka med kortare restid för Ekeröborna. Men man måste vara medveten om att vi är en liten kommun och att vi måste ingå i en större trafiklösning, säger Göran Hellmalm.

Linbanan anses vara miljövänlig, skulle kunna byggas relativt snabbt och kunna ha kapacitet för ungefär 3 000 människor i timmen och gå i cirka 30 kilometer per timme, enligt Liberalerna.

– Vi vet att landstinget har en jättetajt budget, men om vi ska bygga mycket och bra så måste vi hitta lösningar för infrastrukturen, säger Hanna Wistrand, ordförande för Liberalerna i Bromma.

– Sen är det ju ganska trevligt att åka, det är ju vackert. Men det är en bisak, huvudsaken är att vi här har ett trafikproblem som borde lösas, säger hon.

Men linbanor kostar. I Göteborg planeras just nu för flera linbanor för att binda ihop staden över Göta älv. En studie gjord av stadens trafikkontor visar att en sträcka på 2,9 kilometer innebär en investering på ungefär en miljard kronor. Avståndet mellan Ekerövägen och Brommaplan är tio kilometer.

Butik brann i Kungsberga i helgen

Nyheter Polisen: Oklart vad som orsakat branden En brand utbröt i Coop-affären i Kungsberga i lördags morse. Det är enligt polisen fortfarande oklart vad som orsakat branden.måndag 6/4 11:04

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Nyheter Tillsammans. Träningsgänget: "Det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång" Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.fredag 3/4 14:32

Scoutkår efterlyser minnen till 90-årsjubileum

Nyheter Ordnar nostalgisk utställning 2021 firar Mälarscouterna 90 år. Men redan nu efterlyser de tidigare scouter som kan bidra med lite nostalgi i form av berättelser från dåtidens lägereldar.fredag 3/4 14:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt