Kampanjar. L-ledaren Jan Björklund delade ut flygblad på Odenplan i onsdags morse. Foto: Mimmi Epstein

L-ledaren om soltrappan på Odenplan

I morse fick Vasastan besök av Liberalernas partiledare Jan Björklund och Vi i Vasastan passade självklart på att fråga vad han anser om en av de kanske hetaste lokala frågorna just nu: soltrappan på Odenplan.

  • Publicerad 10:12, 9 maj 2018

"Europadagen" till ära besökte L-ledaren Jan Björklund Odenplan på onsdagsmorgonen för att kampanja tillsammans med sina partikollegor. "Mer samarbete i EU" var ett av budskapen.

Äntligen: Soltrappan på Odenplan är öppen

Vi i Vasastan tog tillfället i akt att fråga Jan Björklund, som själv är gammal Vasastadsbo, vad han anser om en flitigt debatterad fråga i stadsdelen: soltrappan på Odenplan. Härom dagen kunde vi berätta att några personer klättrat upp på soltrappans tak, trots SL:s nya försök att stoppa folk från att göra just det. Förhoppningen var att höjningen av taket med 30 centimeter skulle räcka som säkerhetsåtgärd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Soltrappan fanns inte när jag bodde här men jag tycker att den är läcker, inbjudande. Det går inte att skydda sig mot allt, folk kan klättra upp på busskurer också om de vill det, säger Jan Björklund (L).

Soltrappans historik

Överlämningsstrul. Soltrappan står klar 2015 men hålls stängd eftersom SL, som förvaltar stationsbyggnaden, inte formellt tagit över ansvaret för den från Trafikverket.

Säkerhetschocken. När SL väl tog över i augusti 2015 kom tjänstemännen på trafikförvaltningen på att trappan kunde vara en potentiell säkerhetsrisk. Man var rädd för att folk skulle kunna klättra upp på byggnadens tak.

Staketlösningen. 2016 görs en tillfällig lösning, ett provisoriskt staket på taket för 100 000 kronor, så trappan kan öppna.

Ny lösning. I år, 2018, monterades staketet ner och istället höjdes fasaden från 1,3 till 1,7 meter. Kostnad cirka 5 miljoner.

Försenat specialkakel. Som en sista motgång blev arbetet försent då specialkaklet från Tyskland blev försenat.

Nyöppningen. 24 april 2018. Trappan öppnas.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.