Tullinges P-platser räcker inte, anser Liberalerna. Foto: Sara Ringström

L: Så enkelt skapar vi 250 nya p-platser i Tullinge C

En nästan 300 meter lång sträcka längs järnvägen vid Tullinge centrum skulle kunna användas till infartsparkering. Det föreslår Liberalerna i Botkyrka i en motion till kommunfullmäktige.

  • Publicerad 12:06, 8 jun 2018

– Det här är mark som inte kan användas till någonting annat. Det är enkelt att ordna ytterligare cirka 250 parkeringsplatser, som vi vet att det finns ett stort behov av i Tullinge, säger Lars Johansson (L), gruppledare.

Det handlar framförallt om markremsan intill järnvägsspåret, på sträckan mellan Flottiljvägen och Nibblevägens korsning med Huddingevägen.

Nya platser. Liberalerna i Botkyrka vill ha infartsparkering längs järnvägen vid Tullinge centrum. Foto: Liberalerna

Kommunen satsar på cykling

Anders Öttenius, gata- parkchef i kommunen, är tveksam.

– Det pågår ett programarbete för centrala Tullinge som inkluderar det här området, där man tittar på olika slags lösningar på parkeringsfrågan. Den här sträckan skulle kunna användas för parkering, men då snarare i någon annan form, som parkeringshus, säger han.

Ett problem med L-förslaget, menar Öttenius, är att en sådan infartsparkering kräver nya nya in- och utfarten från Huddingevägen, vilket kan krocka med Trafikverkets regler.

Kommunens inställning är också att man i första hand ska förbättra busstrafiken och cykelmöjligheterna, så att färre Tullingebor behöver ta bilen ner till pendelstationen.

Undersökningar har visat att många av de som använder infartsparkeringarna bor så nära att de borde kunna cykla eller gå till pendeltågsstationen, som kommunen ser det.

– Om man bygger hundra eller tusen nya p-platser fylls de upp. Vi måste jobba med andra styrmedel, säger trafikplanereraren Ebrahim Khajeh Zadeh.

"Ett hån mot bilisterna"

Liberalerna har själva gjort en inventering av parkeringsäget i Tullinge och skriver i sin motion:

"Redan klockan 7 på morgonen var infartsparkeringsplatserna för bilar fulla. Man kunde se några bilister som desperat försökte att ändå hitta en ledig plats, men de allra flesta åkte direkt ut på Huddingevägen i riktningen in mot Stockholm. De visste redan att det vid denna tid var utsiktslös att hitta en P-plats", och fortsätter:

"Det framstår närmast som ett hån att då inrikta sig på att ytterligare förbättra cykelparkeringarna som idag inte ens är halvfulla".

– Folk som använder infartsparkeringarna kanske bor i närheten, men man vet inte vilka skäl de har att ta bilen. De kanske ska lämna barn på flera olika ställen innan de ska till jobbet, och då blir bilen den enda praktiska möjligheten, säger Lars Johansson (L).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.