"Alla pratar miljö, men bor man i områden där ingen närservice finns tvingas många ta bilen och åka långt", säger Björn Ljung (L). Foto: Stella Papapanagiotou

L: "Stoppa torgdöden i Nockeby"

Små lokala torg i ytterstan hotas när butiker görs om till bostäder. Det menar Liberalerna i Stockholm som vill sätta stopp för utvecklingen. "Det här är inget stort problem", tycker Socialdemokraterna.

  • Publicerad 15:22, 16 jun 2017

På Nockeby torg finns flera små affärer. Det är ett av få torg som fortfarande är levande i Brommas villaområden. Men två verksamheter har klappat igen. De lokalerna ska istället omvandlas till bostäder.

Nu oroar sig Liberalerna i Stockholm för att fastighetsägare som vill göra snabba pengar på att göra om butikslokaler till bostäder ska bli en trend som sprider sig, vilket DN var först med att rapportera. Det riskerar i så fall att utarma små lokala centrum som Nockeby torg.

– Alla pratar miljö, men bor man i områden där ingen närservice finns tvingas många ta bilen och åka långt. Dessutom vill vi ha levande områden, även i ytterstaden, säger Björn Ljung, Liberalernas ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Han menar att beslut om att göra om butikslokaler till bostäder måste fattas av politikerna och inte på delegation av tjänstemän på stadsbyggnadskontoret.

– Enskilda fastighetsägare tjänar på att göra om lokaler till bostäder. Men om man har kortsiktiga intressen i långsiktig stadsplanering så får vi fel effekter. Vi politiker måste våga säga ifrån, säger Björn Ljung.

Men stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) håller inte med. Han menar att det i nuläget inte är en fråga för politikerna, eftersom detaljplanen i Nockeby tillåter fastighetsägarna att bygga bostäder i bottenplan.

– Därför finns det ingen grund att säga nej till det, det borde Björn ha koll på, säger han.

Man ska heller inte överdriva vad som händer på lokala små torg som Nockeby torg, tycker Roger Mogert.

– Det finns ett problem i yttercentrum. Men i ganska liten grad beroende på att lokaler görs om till bostäder. Ofta är det så att centrumen dras med andra problem, som dåligt kundunderlag. Det vi kan göra åt det är att se till att stärka köpkraften runt omkring, genom att bygga mer bostäder, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här flyger helikoptrarna i formation över Bromma

"Inte ofta de flyger så många" Såg du också helikoptrarna över Bromma? Vid halv två-tiden i eftermiddags passerade sju helikoptrar Ålsten. Helikopterflottiljen berättar varför.onsdag 20/6 15:54

Växthusvägens rondeller – snyggast i stan?

Prisas för sin design Om du har lagt märke till konsten i rondellerna längs med Växthusvägen i Ormbacka, Skälby, är du inte ensam. Konsten vann nämligen ett pris för sin design nyligen.onsdag 20/6 12:18